Angel Tîlvăr, la reuniunea miniștrilor Apărării din statele membre ale UE: Republica Moldova - un partener vulnerabil în regiunea Mării Negre

  • 30 August 2023 19:19
Angel Tîlvăr, la reuniunea miniștrilor Apărării din statele membre ale UE: Republica Moldova - un partener vulnerabil în regiunea Mării Negre

Ministrul Apărării de la București, Angel Tîlvăr, a declarat că este nevoie în continuare de sprijin pentru Ucraina și pentru Republica Moldova, care este un partener vulnerabil în regiunea Mării Negre. Declarațiile au fost făcute la Reuniunea informală a miniștrilor Apărării din statele membre ale Uniunii Europene, transmite Agerpres.

Tîlvăr a vorbit în acest context și de centrul de instruire pentru piloți F-16, în România, facilitate care va fi deschisă și pentru statele aliate și partenere, inclusiv Ucraina.

El a subliniat „importanța unei viziuni strategice mai ample, care să includă sprijinul pentru partenerii cei mai vulnerabili din regiunea Mării Negre”, evidențiind situația Republicii Moldova.

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a prezentat, prin video-conferință, evoluțiile recente din teren.

Intervențiile miniștrilor au evidențiat importanța continuării sprijinului actual oferit Ucrainei, în context, fiind abordate și noile inițiative privind achizițiile în comun în domeniul apărării și creșterea capacităților industriale ale statelor membre.

Totodată, au fost analizate implicațiile negative la nivel regional și global ale războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. La această discuție au participat asistentul Secretarului General al NATO pentru Politică de Apărare și Planificare, Angus Lampsey, și subsecretarul General al ONU pentru operații de menținere a păcii, Jean-Pierre Lacroix. A fost subliniată „importanța-cheie” a cooperării dintre UE, NATO și ONU, atât în sprijinul Ucrainei, cât și în susținerea celorlalți parteneri din regiune, precum și în asigurarea tranzitului cerealelor ucrainene către statele cele mai vulnerabile.

Miniștrii Apărării au discutat și pe tema misiunilor militare și operațiilor desfășurate de UE în Balcanii de Vest și Africa, precum și stadiul operaționalizării capacității de dislocare rapidă a UE. Ministrul român a evidențiat participarea României în cadrul misiunilor și operațiilor desfășurate sub egida Politicii de Securitate și Apărare Comune (PSAC), subliniind în mod particular contribuția semnificativă a României la operația EUFOR Althea din Bosnia și Herțegovina. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău