Angajatorii trebuie să asigure condiții adecvate de muncă pe timp de caniculă

  • 25 Iunie 2021 13:27
Angajatorii trebuie să asigure condiții adecvate de muncă pe timp de caniculă

La temperaturi ale aerului mai mari de 30 de grade și în cazul în care salariații activează sub acțiunea directă a razelor solare, angajatorul este obligat să asigure gratis salariații cu 2-4 litri de apă, pentru fiecare persoană, pe durata unei zile de muncă. Totodată, patronul trebuie să acorde echipament de protecție adecvat, să amenajeze spații umbrite sau încăperi cu temperaturi confortabile pentru restabilirea balanței termice, iar în cazul unor temperaturi mai ridicate să anunțe pauze. Angajatorii care nu respectă aceste prevederi ale normelor de securitate și sănătate în muncă riscă amenzi.

Vremea caniculară generează o serie de riscuri termice, cum ar fi șocul termic, insolația, deshidratarea, arsurile solare, care pot avea consecințe grave asupra persoanelor expuse.

Contactat de IPN, Victor Țurcan, șef de direcție la Inspectoratul de Stat al Muncii, a menționat  că, pentru a asigura sănătatea lucrătorilor expuși la riscurile termice în perioada caniculară, e nevoie ca salariații să treacă și examene medicale. Legea privind securitatea și sănătatea în muncă prevede că examenele medicale la angajare și periodice se fac din contul angajatorului, indiferent dacă înreprinderea sau instituția este una de stat sau privată. Examenele medicale periodice se fac în funcție de factorii de risc care există la întreprindere. De exemplu, șoferii sunt testați la alcoolemie și lor li se măsoară tensiunea zilnic, înainte ca aceștia să urce la volan. Angajații care activează în condiții grele, periculoase, cu factori nocivi pentru sănătate, trebuie să treacă examen medical o data în an, a subliniat responsabilul de la Inspectoratul de Stat al Muncii.  

Articolul 55  al Codului Contravențional prevede că încălcarea de către angajator a legislației privind securitatea și sănătatea în muncă, nerespectarea obligației de stabilire pentru salariați a atribuțiilor ce le revin în domeniul securității și sănătății în muncă, nerespectarea obligației de acordare gratuită a echipamentului de protecție – se sancționează cu amendă de la 100 la 200 de unități convenționale (5000-10 000 de lei), aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 250 la 400 de unități convenționale (12 500-20 000 de lei), aplicată persoanei juridice. Aceleași încălcări săvîrșite asupra minorului se sancționează cu amendă de la 240 la 300 de unități convenționale (12 000-15 000 de lei), aplicată persoanei cu funcție de răspundere, cu amendă de la 400 la 500 de unități convenționale (20 000-25 000 de lei), aplicată persoanei juridice.

Serviciul Hidrometeorologic de Stat prognozează, până pe 2 iulie, temeraturi ale aerului de până la +33 de grade Celsius.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:3,09 m/s
Tue
9
Wed
10
Thu
13
Fri
13
Sat
14
Arhivă Radio Chișinău