Angajații unei întreprinderi de stat din Briceni nu-și primesc salariile de un an

  • 30 Ianuarie 2020 14:48
Angajații unei întreprinderi de stat din Briceni nu-și primesc salariile de un an

Angajații unei întreprinderi de stat din Briceni, specializată în irigări, spun că nu și-au ridicat salariile deja de un an.

Datoriile salariale sunt estimate la circa două milioane de lei, iar conducerea întreprinderii le tot promite că lefurile vor fi achitate. Muncitorii au susținut o conferință de presă la Parlament, alături de deputații Fracțiunii ACUM, Platforma DA, transmite IPN.

Alexandru Slusari a declarat că situația creată la această întreprindere este pur și simplu o bătaie de joc față oameni.73 de angajați nu au și-primit salariile din februarie anul trecut. Potrivit deputatului, atunci când Blocul ACUM a fost la guvernare, s-a încercat soluționarea problemei, vara fiind achitate restanțele salariale pentru două-trei luni, care datau încă din noiembrie 2018. Însă odată cu schimbarea Guvernului, situația a revenit la punctul zero.

Pavel Pilipețchi, șef de sector în cadrul întreprinderii, a spus că veniturile timp de un an au depășit 3,3 milioane de lei. Datoriile la salarii sunt puțin peste două milioane de lei. Potrivit unui calcul simplu, dacă datoriile salariale ar fi achitate, chiar și cu plățile impozitelor, bani ar fi suficienți. Acesta a mai spus că doi dintre angajații care nu și-au ridicat salariile deja nu mai sunt în viață.

Dumitru Balan, care muncește la întreprinderea din Briceni de 30 de ani, spune că niciodată nu au mai existat întârzieri atât de mari la plata lefurilor. Au mai fost și anterior rețineri, dar nu mai mult de o lună-două.

Deputata Inga Grigoriu a declarat că e nevoie să fie identificate căile pentru ca oamenii să poată să-și ridice salariile.

Solicitat de IPN, directorul interimar al întreprinderii vizate, Nicolae Oberșt, a confirmat că salariile nu au fost achitate din martie 2019 și parțial există restanțe pentru luna februarie a anului trecut. Directorul a comunicat că transferurile de la bugetul de stat acoperă până la 40% din bugetul întreprinderii. În rest, veniturile sunt acumulate din irigări. Și dacă în anul 2017 întreprinderea a avut venituri de circa 3,4 milioane de lei, în anul 2018 a fost vremea ploioasă, astfel veniturile au fost de 1,6 milioane de lei. Directorul afirmă că au fost făcute numeroase demersuri către autorități, în care s-a acuzat situația complicată a întreprinderii, pe timpul diferitor guvernări, însă fără rezultat. Pe lângă plățile salariale, întreprinderea trebuie să acopere și cheltuieli curente, să facă investiții, lucru imposibil de realizat fără susținerea statului.

Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a scris pe Facebook că restanțele la salariu ale angajaților întreprinderii de stat Irigare Briceni vor fi lichidate în cel mai scurt timp. „Au fost făcute deja demersurile necesare, bani au fost identificați și în perioada imediat următoare oamenii vor primi salariile. Menționez că cineva încearcă să speculeze și să facă politică pe necazul oamenilor. Cinci luni, când Maia Sandu a condus Guvernul, nu s-a făcut nimic. În această perioadă s-au acumulat multe probleme și acum se găsesc soluții pentru fiecare caz în parte”, a notat Zinaida Greceanîi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău