Angajații întreprinderilor de stat au liber astăzi, urmând să fie aduși în mod organizat la proteste (Revista presei)

  • 20 Iulie 2017 09:48
Angajații întreprinderilor de stat au liber astăzi, urmând să fie aduși în mod organizat la proteste (Revista presei)

Revista presei din 20 iulie 2017

Unii cu muzică, alții cu scandări, titrează Independent. Două manifestații diferite se desfășoară la această oră în fața Parlamentului. Una organizată de către putere, la care participă bugetari aduși în mod organizat, care ar trebui să susțină votul mixt. La a doua participă cetățeni care se opun votului mixt, veniți la chemarea partidelor de opoziție și a societății civile. În locul unde s-au adunat susținătorii puterii s-a improvizat o scenă, de unde se aude muzică, dar și spoturi în favoarea votului mixt. De cealaltă parte, în stradă, în fața Parlamentului, s-au adunat cei care protestează împotriva adoptării sistemului mixt. Ei scandează „Trădătorii”, „Jos Mafia” și „Plahotniuc, nu uita, pușcăria-i casa ta”. 

Independent menționează că mai mulți jurnaliști și activiști civici au relatat despre faptul că angajații întreprinderilor de stat vor avea liber, urmând să fie aduși în mod organizat la Chișinău.

Adevărul scrie că aproximativ o sută de activiști ai Partidului Nostru, condus de Renato Usatîi, au protestat în noaptea trecută, în fața Parlamentului de la Chișinău. Manifestanții au cerut retragrea proiectului de lege privind schimbarea sistemului electoral. Protestul nu a trecut fără incidente, două persoane persoane au fost reținute în urma unor altercații cu polițiștii, care au format un cordon în jurul Legislativului. Într-un comunicat de presă al MAI, se menționează că polițiștii au intervenit la curmarea acțiunilor ilegale a unor participanți la protest, care intenționau să instaleze ilegal corturi pe trotuar. De partea cealaltă, reprezentanții Partidului Nostru susțin cp polițiștii în civil ar fi provocat altercația.

Proiectul de lege privind trecerea la sistemul MIXT va fi APROBAT, titrează Ziarul Național. Adrian Candu a afirmat că se va lucra joi, vineri și dacă va fi nevoie și SÂMBĂTA. Am găsit soluții pentru recomandările Comisiei de la Veneția”, susține președintele parlamentului. Referitor la proteste Candu a declarat că este un exercițiu democratic, iar cel mai important e să se respecte legislația. Oamenii să aibă posibilitatea să protesteze, iar Parlamentul să poată lucra în zilele următoare”, a precizat Andrian Candu.

Petru Bogatu observă într-un editorial din deschide.md că democrația din Republica Moldova, deși acum câtva timp le-a părut partenerilor din UE o poveste de succes, adesea nu-i utilizabilă. La o privire sumară, este doldora de lucruri fascinante. Numai că nu folosesc la nimic. Este o democrație de vitrină. În această situație, se impune perfecționarea sistemului politic prin maximalizarea exercițiului cetățenesc și a statului de drept. Fără competiția liberă a persoanelor și ideilor, fără dezbateri interne, fără o reprezentare democratică a opiniilor publice, partidele se transforma într-o clică. În opinia lui Petru Bogatu votul mixt și cel majoritar au capacitatea să rupă acest cerc vicios. Să le permită alegătorilor să influențeze prin vot direct selecția politicienilor.

Analistul politic Iulian Chifu face în editorialul său din deschide.md o trecere în revistă a efectelor votului mixt asupra partidelor și formațiunilor politice în sine și să analizăm modul în care migrează puterea reală în asemenea cazuri

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău