Angajații care amenajează creșe la locul de muncă ar putea primi plăți de la stat

  • 05 Octombrie 2022 14:20
Angajații care amenajează creșe la locul de muncă ar putea primi plăți de la stat

Angajații care vor dezvolta servicii alternative de îngrijire a copiilor angajaților ar putea primi plăți de la stat pentru compensarea costurilor. Într-o inițiativă legislativă se propune ca aceste plăți să constituie până la 2 500 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de sub trei ani, transmite IPN.

Este vorba despre o inițiativă legislativă pentru dezvoltarea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor angajaților a fost înaintată de președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun. Potrivit lui, propunerea ține cont de practicile reușite ale altor state privind facilitarea procesului de creare a locurilor de muncă prietenoase părinților.

În acest scop urmează a fi adaptate mai multe legi, inclusiv Codul fiscal, Legea privind sistemul public de asigurări sociale, Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală.

Inițiativa legislativă urmează să contribuie la reducerea decalajului de gen pronunțat care există pe piața muncii din Republica Moldova și, în majoritatea cazurilor, se reflectă negativ asupra femeilor. Introducerea facilităților ar permite angajatorilor și angajaților să valorifice munca feminină și să contribuie la creșterea economică generală prin implicarea plenară a femeilor, se arată în nota informativă a proiectului.

Proiectul a fost avizat de către Comisia parlamentară economie, buget și finanțe. După examinarea în celelalte comisii permanente, inclusiv Comisia protecție socială, sesizată în fond, inițiativa legislativă va fi dezbătută în plen.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău