Angajații ar putea primi compensații pentru serviciile alternative de îngrijire a copiilor

  • 01 Aprilie 2023 14:15
Angajații ar putea primi compensații pentru serviciile alternative de îngrijire a copiilor

Angajații vor putea beneficia de compensarea costurilor suportate pentru serviciile alternative de îngrijire a copiilor în vârstă de până la trei ani inclusiv. Mărimea compensării va fi de până la 2500 de lei lunar pentru fiecare copil. Plata nu va fi impozitată. Prevederile se conțin într-un proiect votat de Parlament în primă lectură, transmite IPN.

Inițiativa legislativă pentru dezvoltarea serviciilor alternative de îngrijire a copiilor angajaților a fost înaintată de președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun. Potrivit autorului, legea va contribui la reducerea decalajului de gen pronunțat care există pe piața muncii din Republica Moldova și, în majoritatea cazurilor, se reflectă negativ asupra femeilor.

Autorul mai menționează că introducerea facilităților ar permite angajatorilor și angajaților să valorifice munca feminină și să contribuie la creșterea economică generală prin implicarea plenară a femeilor. Propunerea ține cont de practicile reușite ale altor state privind facilitarea procesului de creare a locurilor de muncă prietenoase părinților.

„Proiectul are drept scop încurajarea încadrării în câmpul muncii, în special, a femeilor care au copii mici, și face parte dintr-un pachet amplu de legi în vederea creșterii ratei de ocupare a doamnelor”, a comunicat Dan Perciun.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,03 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău