Angajați ai Guvernului SUA, vizați de un atac cu armă sonică în Cuba

  • 25 August 2017 19:09
Angajați ai Guvernului SUA, vizați de un atac cu armă sonică în Cuba

Cel puțin 16 angajați ai Guvernului american au fost tratați pentru simptome ce sugerea un atac sonic, ce ar fi vizat personalul diplomatic din Cuba, a anunțat Departamentului de Stat, citat de BBC News, relatează News.ro.

O purtătoare de cuvânt a precizat că atacurile par să fi încetat.

Atacurile au fost anunțate prima data de presa americană la începutul acestei luni, când SUA au aexpulzat doi diplomați ai Havanei de la Washington. Până joi nu a fost clar, însă, câți angajați au fost afectați.

„Putem confirma că cel puțin 16 angajați guvernamentalei americani, membri ai comunității ambasadei noastre, au prezentat simptome”, a spus purtătoarea de cuvânt Heather Nauert. „Luăm situația foarte în serios”, a adăugat ea.

De asemenea, cel puțin un canadian a prezentat simptome la sfârșitul anului trecut.

Victimele, dintre care o parte au fost retrase din Cuba, au primit îngrijir medicale în SUA sau de la medici americani din Cuba.

Secretarul american de Stat Rex Tillerson a descris incidentul drept un „atac la adresa sănătății”.

FBI și Serviciul de Securitate Diplomatică au demarat o anchetă privind incidentul.

Potrivit primelor informații ale anchetatorilor americani, diplomații au fost atacați cu un dispozitiv avansat care poate transmite un sunet ce nu poate fi auzit de om, dar poate afecta grav auzul. Astfel de dispozitive ar fi fost lăsate în sau în apropiere de casele diplomaților.

Nu este clar dacă acestea au fost gândite ca o armă sau dacă au servit și alt scop și nici dacă au fost instalate de Cuba sau de o țară terță, de exemplu Rusia, fără ca Havana să fie la curent.

Locuințele personalului diplomatic american sunt gestionate sau deținute de Guvernul cubanez, care a subliniat, într-un comunicat publicat miercuri noapte, că Havana „nu a permis niciodată și nici nu va permite ca teritoriul cubanez să fie folosit pentru orice fel de acțiuni împotriva oficialilor diplomatici sau familiile lor, fără excepție”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Românii de pretutindeni
Meteo Chișinău
13,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău