Anexarea Crimeei a împins Kievul, Chișinăul și Tbilisi în brațele UE și NATO (Ziarul Național)

  • 02 Aprilie 2014 09:53
Anexarea Crimeei a împins Kievul, Chișinăul și Tbilisi în brațele UE și NATO (Ziarul Național)

REVISTA PRESEI DIN 2 APRILIE

Petru Bogatu scrie în Ziarul Național că Putin nu a ajuns la Nistru și gurile Dunării, după cum își propunea. Chiar dacă admitem că agenturile ruse pot provoca noi reacții centrifugale în țara vecină, Moscova riscă să fie antrenată într-un război de uzură care îi va fi fatal. În aceste împrejurări, Rusia a pierdut nu doar Ucraina, ci și celelalte două republici ex-sovietice din spațiul european al defunctei URSS. Anexarea Crimeii a împins Kievul, Chișinăul și Tbilisi în brațele UE și NATO, comunitatea euroatlantică fiind astăzi mai dispusă ca oricând să le adopte. Moscova este izolată pe plan internațional, iar statutul și reputația ei au fost coborâte în lume, comentează autorul.

Ziarul Național scrie despre măsurile pe care le ia Ministerul Educației pentru a preveni publicarea testelor de BAC pe internet în timpul examenelor, așa cum s-a întâmplat anul trecut.

Adevărul revine la cazul Gherman Gorbunțov, bancherul care a deținut cel puțin opt bănci din Rusia, și  Universalbank din Republica Moldova, care în prezent e în procedură de lichidare. La doi ani de când a fost victima unui atentat, afaceristul Gherman Gorbunțov, supranumit și „bancherul negru“, a fost reținut de poliția londoneză. Acesta ar urma să fie extrădat autorităților moldovenești. Gherman Gorbunțov este căutat în Republica Moldova pentru o serie de infracțiuni, inclusiv: șantaj, tentativă de obstrucționare a justiției, furt și complicitate în cazul unei crime. Se presupune că infracțiunile au avut loc în anii 2010 și 2011 și sunt legate de activitatea lui Gorbunțov în funcția de președinte al Universalbank.

Adevărul mai informează că timp de o lună, companiile private și instituțiile de stat din municipiul Chișinău se pot debarasa de echipamentele electrice și electronice uzate, periculoase pentru mediu. Deșeurile vor fi preluate gratuit de o organizație neguvernamentală și vor fi trimise pentru reciclare în România. Deșeurile electrice conțin foarte multe substanțe nocive, cum ar fi mercur, plumb, cadmiu, brom. Aruncate la întâmplare, echipamentele vechi sunt mai periculoase deoarece cele pe care le utilizăm zi de zi, pentru că apar fisuri, încep să se descompună și să elimine gaze cu efect de seră și substanțe toxice.

Evenimentul Zilei calculează de câți bani e nevoie pentru finalizarea lucrărilor de reconstrucție a Parlamentului. Revoluțiile sunt prea costisitoare pentru o țară săracă, constată publicația.

Același cotidian scrie despre cei cinci cetățeni moldoveni care au decedat într-un accident rutier în drum spre Rusia. „S-au pornit să câștige bani ca să-și întrețină familiile, s-au întors acasă nu cu daruri pentru cei dragi, ci în sicrie sigilate”, scrie Evenimentul Zilei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău