Andrzej Duda, discurs în Parlamentul de la Kiev: „Nu voi avea odihnă până când Ucraina nu va deveni membră a UE”

  • 22 Mai 15:20
Andrzej Duda, discurs în Parlamentul de la Kiev: „Nu voi avea odihnă până când Ucraina nu va deveni membră a UE”

Numai Ucraina are dreptul de a-și decide viitorul, a declarat duminică președintele polonez în parlamentul ucrainean, devenind primul lider străin care susține un discurs în persoană în legislativul acestei țări de la începutul invaziei ruse, relatează Reuters. Andrzej Duda a dat asigurări că „nu va avea odihnă” până când Ucraina nu va deveni membră a UE.

Kievul a exclus orice acord de pace care ar implica cedarea de teritorii și a respins apelurile la un armistițiu care ar implica rămânerea forțelor ruse în zonele pe care le-au ocupat, afirmând că asta nu ar face decât să dea timp Moscovei pentru a-și reface forțele, scrie digi24.ro.

„Voci îngrijorătoare au apărut, afirmând că Ucraina ar trebui să cedeze la cererile lui Putin. Numai Ucraina are dreptul să decidă în privința viitorului său... nimic despre voi sau fără voi”, a spus Andrzej Duda, fiind ovaționat în picioare în Verhovna Rada, scrie Reuters, citată de Agerpres.

Duda a mai afirmat că comunitatea internațională trebuie să-i ceară Rusiei să se retragă complet din Ucraina.

„Dacă Ucraina este sacrificată pentru motive economice sau ambiții politice - fie și un singur centimetru din teritoriul său - va fi o lovitură uriașă nu numai pentru națiunea ucraineană, ci pentru întreaga lume occidentală”, a spus Duda.

Locul de naștere al sindicatului Solidaritatea care a jucat un rol în căderea comunismului în Estul Europei, Polonia are de multă vreme relații tensionate cu Rusia. După invazia rusă din Ucraina, Varșovia a fost unul dintre aliații cei mai fermi ai Kievului.

Polonia este un avocat puternic al unor sancțiuni mai dure împotriva Rusiei și a fost vocală în susținerea acordată Ucrainei în demersul său de a adera la UE.

„Nu voi avea odihnă până când Ucraina nu va deveni membră a Uniunii Europene”, a dat asigurări Duda duminică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
30,52
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:6,71 m/s
Tue
25
Wed
26
Thu
26
Fri
23
Sat
23
Arhivă Radio Chișinău