Andris Piebalgs: Sancțiunile împotriva Rusiei nu vor fi anulate în viitorul apropiat

  • 26 Mai 2015 19:16
Andris Piebalgs: Sancțiunile împotriva Rusiei nu vor fi anulate în viitorul apropiat

Andris Piebalgs, fost comisar european pentru dezvoltare, în prezent consilier al președintelui Letoniei, consideră că summitul Parteneriatului Estic, care a avut loc recent la Riga, s-a desfășurat cu succes și a adus rezultate foarte încurajatoare.

Potrivit politicianului leton, "ordinea de zi a reuniunii de la Riga nu a fost una rusească", iar promisiunea de a simplifica regimul de vize pentru Ucraina și Georgia nu este deloc o frază goală. "Dacă lucrările tehnice privind eliminarea vizelor pentru Ucraina și Georgia vor decurge bine, regimul de călătorie fără vize va deveni o realitate.

Pentru alte țări din cadrul Parteneriatului Estic, UE a schimbat strategia: situația fiecărei țări privind chestiunea vizelor va fi studiată în mod indiviudal. Se va lucra separat cu Armenia, Azerbaidjan și așa mai departe" - a explicat consilierul președintelui leton. Comentând o declarație recentă a ex-președintelui georgian Mihail Saakașvili, care și-a exprimat încrederea că între UE și Georgia va exista un regim fără vize începând cu 2016, Andris Piebalgs a afirmat: "Din punct de vedere politic, totul este rezolvat. Mingea este în terenul Ucrainei și a Georgiei, care vor decide dacă vor face ceea ce este necesar. Depinde de ele (Ucraina și Georgia) dacă vor face modificările legislative care sunt absolut necesare pentru introducerea regimului fără vize".

De asemenea, în opinia fostului comisar european, summitul Parteneriatului Estic de la Riga a fost, cu siguranță, un succes. "Retorica de azi a Occidentului cu privire la Rusia creează impresia că soluționarea tensiunilor internaționale este doar problema ei (a Rusiei - n.red), dar, de fapt, nu este așa, iar UE este activă în măsura posibilităților" - afirmă Piebalgs. "Nu aș spune că sunt așteaptate acțiuni doar din partea Rusiei. Avem acum Abhazia și Transnistria, Ucraina, Crimeea, iar soluția la aceste probleme, desigur, este posibilă numai prin dialog cu Rusia. Dar vreau să subliniez faptul că interesul acestui summit s-a bazat pe relațiile bilaterale dintre țările din Parteneriatul Estic și UE, fără ca ordinea de zi să se concentreze pe tema Rusiei" - a adăugat consilierul președintelui Letoniei.

În opinia lui Andris Piebalgs, nu putem spune că Europa a întors spatele Rusiei, pentru că nimeni nu are de gând să obțină o izolare internațională a Federației Ruse. "Toată lumea este interesată de o normalizare a relațiilor. Dar nici nu putem să nu reacționăm la agresiunea din unele state post-sovietice" - a precizat Piebalgs. "Lavrov a fost recent la Bruxelles, au avut loc întâlniri, s-au purtat negocieri. Occidentul nu a rupt contactele politice cu Rusia! Un alt lucru sunt sancțiunile. Există fapte care nu pot fi tolerate. În Ucraina are loc un război. Cum am putea anula restricțiile impuse împotriva celor implicați în acest război? Nu putem să nu reacționăm sau doar să privim și să ne îngrozim. Prin urmare, ne așteaptă negocieri dificile cu Rusia" - a conchis letonul Andris Piebalgs, fost comisar european pentru dezvoltare, informează Rador.

(www.lsm.lv - 26 mai)

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:19 %
Vint:4,63 m/s
Sat
18
Sun
19
Mon
21
Tue
21
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău