Andrian Candu susține că vor mai exista motive pentru ca Igor Dodon să fie suspendat din funcție

  • 28 Septembrie 2018 07:05
Andrian Candu susține că vor mai exista motive pentru ca Igor Dodon să fie suspendat din funcție Deschide

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că următoarea garnitură legislativă ar putea opta pentru simplificarea și mai mult a instituției președintelui țării. Șeful legislativului spune că probabil merită să fie făcută o reformă constituțională pentru a duce până la capăt ideea republicii parlamentare, transmite IPN.

Președintele Parlamentului a făcut declarația în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova1, în contextul suspendării temporare a președintelui Igor Dodon pentru a fi numiți doi miniștri noi în Guvernul Filip. Andrian Candu bănuiește că vor mai exista motive de suspendare repetată a lui Igor Dodon având în vedere că în Parlament există proiecte cu care președintele ar putea să nu fie de acord. „Bănuiesc că vom mai avea motive. Dacă reușim să găsim compromis în Parlament și să votăm modificarea Constituției în ceea ce ține de integrarea europeană, credeți că președintele Dodon va promulga? Urmează să trimitem la promulgare și noul Cod al audiovizualului care conține și elemente anti-propagandă, care atinge într-un fel ceea ce consideră președintele Dodon că n-ar trebui să facem, apărând Republica Moldova de propaganda în mod special cea rusească, credeți că președintele Dodon o să promulge?”, se întreabă șeful legislativului.

Andrian Candu a mai declarat în cadrul aceleiași emisiuni că nu poate spune că relațiile cu Uniunea Europeană s-au răcit, pentru că relațiile cu UE se bazează pe unele documente, tratate, acorduri și interesul strategic al Republicii Moldova de a se integra în Uniunea Europeană. „Noi avem Acordul de Asociere, de Liber Schimb, care deja aduc beneficii țării. Datorită exporturilor, investițiilor din UE, noi avem creștere economică, tehnologii, capital uman, financiar. Nu punem la îndoială deloc faptul că UE este un partener strategic în care noi vrem să ajungem ca și membri. Cu regret, au existat elemente și dezbateri politice”, a notat politicianul.

Andrian Candu spune că guvernarea se va descurca fără banii care urmau să ajungă din UE în Moldova drept asistență macrofinanciară „Noi ne vom descurca fără acești bani, deoarece, potrivit acelorași reforme adoptate, avem încasări suplimentare la buget și ne permitem să majorăm acele salarii și pensii, să facem și drumuri, să construim și Arena”, declară oficialul. Totodată, guvernarea va continua dialogul, cooperarea cu Uniunea Europeană pentru a fi găsit acel compromis de la care să se revină la relații benefice în ceea ce ține inclusiv de asistența macrofinanciară pe viitor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
17,74
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,54 m/s
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău