Andrian Candu: Nu ne deranjează dacă PSRM nu va participa la alegeri

  • 05 Mai 2017 08:51
Andrian Candu: Nu ne deranjează dacă PSRM nu va participa la alegeri

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, susține că PDM nu va ceda presiunilor socialiștilor privind sistemul mixt de votare și că în legislativ există voturi suficiente pentru a se vota sistemul uninominal de vot.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

„Dacă PSRM nu dorește să participe la alegeri, nu are decât să o facă. Noi poate chiar ne vom bucura și vom avea o majoritate mai mare. Mulți nu înțeleg ce este mixtul. Dar socialiștii mizează la viitorul scrutin anume pe denumirea și doctrina partidului și le este frică de votul uninominal”, a declarat Candu.

Șeful legislativului i-a acuzat pe socialiști de tergiversarea intenționată a schimbării sistemului electoral. „Ei fac toate aceste pentru a crea incertitudine și de a îngreuna procesul de schimbare a sistemului de vot. A fost împovărată și Comisia de la Veneția, care acum în loc de un proiect, are două. La fel, este o povară și pentru parlamentari”.

Speakerul a respins acuzațiile precum că arestările unor fruntași ai Partidului Liberal pentru presupuse acțiuni de corupție ar avea legătură cu refuzul liberalilor de a vota uninominalul. „Justiția este una, iar procesul politic alta. Noi avem suficiente voturi pentru a vota uninominalul și fără colegii liberali”, a spus democratul.

Andrian Candu a dat de înțeles că sistemul uninominal ar putea fi votat până în luna septembrie. „Luând în considerare că legislația electorală nu poate fi modificată cu mai puțin de un an înainte de alegeri, atunci modificările la Codul Electoral trebuie să fie votate nu mai târziu de luna septembrie 2017”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău