Andrian Candu explică de ce Parlamentul nu inițiază suspendarea lui Igor Dodon (Revista presei)

  • 25 Octombrie 2017 11:03
Andrian Candu explică de ce Parlamentul nu inițiază suspendarea lui Igor Dodon (Revista presei)

Revista presei din 25 octombrie 2017

Analistul Iulian Chifu observă în editorialul său de pe deschide.md că în evoluția Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, au început să se manifeste schimbări majore. Auitorul se referă la o împingere a sa în extrema stângă și o izolare a sa în spectrul politic frecventabil, civilizat, modern. Iar motivele țin de context, de profilul său de candidat și de evoluțiile situației politice și de putere din Republica Moldova din momentul alegerii sale. Dar poate ce e mai important, propriile greșeli au jucat un rol important în această profilare din care, deși a realizat-o – el sau specialiștii de lângă el în PR – și au încercat formule de compensare, nu o mai pot întoarce din drum. Igor Dodon a dobândit tot mai mult imaginea de scandalagiu obstrucționist în stat, nu de mediator sau politician de vază, care știe să negocieze, e flexibil, știe să realizeze obiectivele .

Reprezentanții guvernării vor BOICOTA ședințele CSS, dacă Dodon nu-i va permite lui Sturza să participe la acestea, anunță Ziarul Național. Declarații în acest sens au fost făcute de spicherul Andrian Candu, cel care a semnat decretul de numire a noului ministru al Apărării. Dacă Eugen Sturza nu va fi acceptat de președinte, atunci de la ședințele CSS vor lipsi președintele Parlamentului, premierul, ministrul Afacerilor Interne și reprezentanții altor organe de stat. Va rămâne președintele Dodon și consilierii săi. Astfel, va fi Consiliul Suprem de Securitate al Partidului Socialiștilor din R. Moldova”, a declarat Candu în această seară, în cadrul unei emisiuni televizate. Igor Dodon a spus că nu-l va recunoaște pe Sturza în calitate de ministru.

Andrian Candu explică de ce Parlamentul nu vrea să inițieze procedura de suspendare a lui Dodon, scrie Adevărul. În primul rând, însăși procedura de constatare care va fi în Parlament durează. Această suspendare din Parlament trebuie să fie urmată în timp de 30 de zile de un referendum privind demisia. Odată ce începem procedura de suspendare și de referendum, asta presupune că îi dăm posibilitatea președintelui Dodon să se victimizeze și să începem campania electorală. Noi nu avem nevoie de asta”, a precizat șeful Legislativului. Andrian Candu a mai spus că moldovenii nu sunt activi atunci când trebuie să participe la referendumuri pentru a demite pe cineva, sugerând că referendumul ar putea eșua.

Portalul Tribuna susține că prin decizia de boicotare a referendumului de demitere a Primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, partidele pro-europene au făcut o dublă greșeală tactică serioasă, care ar putea să le coste enorm în viitor. În primul rând, ele au creat condiții optime pentru ca Primăria capitalei și enormele resurse administrative pe care le presupune aceasta să rămână totalmente la dispoziția Partidului Democrat din Moldova. În al doilea rând, indirect, partidele pro-europene au transmis societății un mesaj clar că pentru ele pericolul socialist este mai mare decât pericolul pe care-l reprezintă actuala guvernare, iar aceasta ne duce la anumite gânduri despre modul în care vor acționa ele după următoarele alegeri parlamentare, dacă vor trebui să aleagă între o coaliție cu democrații și o coaliție cu socialiștii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Fri
5
Sat
5
Sun
4
Mon
2
Tue
2
Arhivă Radio Chișinău