Andrian Candu despre Unire: „E mai rău atunci când se vorbește doar și nu se face nimic.”

  • 14 Iunie 2016 00:39
Andrian Candu despre Unire: „E mai rău atunci când se vorbește doar și nu se face nimic.”

La București, președintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, a avut o întrevedere și cu președintele PSD, Liviu Dragnea.

Pe lângă prioritățile guvernării de la Chișinău și etapa implementării reformelor, cei doi oficiali au vorbit, într-o conferință de presă conferință de presă comună, despre împrumutul în valoare de 150 de milioane de euro pe care Republica Moldova urmează să-l primească de la Guvernul român. Liviu Dragnea a menționat că va insista repetat pentru a găsi metode de deblocare a banilor, în situația în care Chișinăul se află într-o situație dificilă.

„Atitudinea Guvernului din România nu este corectă. Ajutorul trebuie să fie oferit atunci când este nevoie. Nu am reușit să aflăm de ce oferirea acestui împrumut a fost stagnată. Nu așa trebuie să fie atitudinea noastră față de Republica Moldova. Poziția ca "vrem să vă ajutăm, dar nu știm dacă sunteți corecți" nu poate fi folosită și în cazul actualei guvernări de la Chișinău. Nu înțeleg de ce guvernul Cioloș nu vrea să dea acești bani”, a declarat Liviu Dragnea.

Șeful Legislativului moldovean, Andrian Candu a reiterat determinarea Guvernului de la Chișinău de a implementa reformele convenite cu partenerii de dezvoltare, în special cu Bucureștiul, ca precondiție pentru oferirea împrumutului de 150 de milioane de euro. Iar ca o dovadă în acest sens Andrian Candu a invocat vizita unei misiuni a FMI la începutul lui iulie, pentru a negocia un nou Acord de finanțare.

„Deja de mai bine de 5 luni demonstrăm că există o determinare clară a guvernării de la Chișinău pentru a respecta recomandările partenerilor de dezvoltare și a realiza reformele așteptate și de cetățeni. Aceasta o demonstrează și vizita de negociere pe care FMI o va intreprinde la Cișinău între 5 și 15 iulie. Pe agenda politică a Moldovei este restabilirea încrederii și asigurarea stabilității politice și economice”, a declarat Andrian Candu.

Întrebat despre o eventuală Unire a Republicii Moldova cu România, Andrian Candu a decarat că este un subiect care provoacă dezbateri și dezbinare la Chișinău, evitând să dea un răspuns tranșant.

„Unirea e un subiect care întotdeauna a stârnit dezbateri și care crează dezbinare în sociate la moment în Republica Moldova. La fel, e și subiectul Găgăuziei. Contează mult ca să existe o situație pragmatică cu realizări. E mai rău atunci când se vorbește doar și nu se face nimic. Se vorbește de unire, dar, în realitate, se face mai puțin, rămân doar vorbe goale”, a declarat Andrian Candu.

La rândul său, Liviu Dragnea a adăugat că faptele concrete ar trebui să ia loc declarațiilor populiste și limbajului dublu al anumitor persoane de pe ambele maluri ale Prutului.

„În ceea ce privește unirea, eu m-am săturat de limbajul dublu. Noi trebuie să arătăm că vrem să-i ajutăm pe frații de peste Prut. După asta putem discuta despre unire. Cel mai important pentru mine, ca român, este să pot ajuta la crearea condițiilor de viață mai bune pentru oamenii din Republica Moldova”, a mărturisit Liviu Dragnea.
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
10,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:1,54 m/s
Thu
11
Fri
15
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Arhivă Radio Chișinău