Andrian Candu despre guvernatorul BNM: Îl pregătim pentru altă funcție

  • 23 Noiembrie 2018 12:49
Andrian Candu despre guvernatorul BNM: Îl pregătim pentru altă funcție

Guvernatorul Băncii Naționale, Sergiu Cioclea, este un specialist foarte bun și este pregătit pentru o altă funcție. Declarația a fost făcută de președintele Parlamentului, Andrian Candu, în ședința de vineri, 23 noiembrie, în contextul examinării proiectului de hotărâre privind demisia guvernatorului, transmite IPN.

„Luând în considerare că domnul Cioclea este un foarte bun specialist și a revenit în țară, de fapt, să ajute Republica Moldova, vreau să vă spun că noi îl pregătim pentru altă funcție sau altă poziție... În țară sau în afară”, a declarat șeful legislativului, fără a oferi  detalii.

Comentariul a venit în contextul adresării deputatului liberal Valerian Bejan, care a întrebat de ce nu au fost întreprinse măsuri pentru a-l convinge pe Sergiu Cioclea să rămână în funcție, dacă tot este apreciat cu un specialist calificat.

Colegul său, Grigore Cobzac, a întrebat care sunt adevăratele motive ale plecării din funcție și dacă asupra guvernatorului au fost cumva exercitate presiuni. Drept răspuns, președintele Parlamentului a făcut referire la cererea de demisie a guvernatorului, în care sunt invocate „motive de ordin personal”.

Deputatul comunist Oleg Reidman a declarat că PCRM nu a susținut desemnarea lui Sergiu Cioclea în funcția de guvernator. Măsurile întreprinse de guvernator și de echipa sa vor fi resimțite în câteva luni, deja fiind clare unele tendințe negative, a spus parlamentarul.

Vladimir Golovatiuc, deputat al Partidului Socialiștilor, a menționat că a avut loc o stabilizare în domeniu, însă aceasta este una artificială. Este vorba implicit despre inflație, care, în opinia parlamentarului, va depăși în curând 7%. Vladimir Golovatiuc crede totuși că Sergiu Cioclea este un profesionist, dar nu a avut suficient timp la dispoziție.

La începutul săptămânii curente, guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, și-a anunțat demisia, din data de 30 noiembrie. Potrivit lui Sergiu Cioclea, la baza deciziei sale au stat motive personale. „Pentru mine, funcția de guvernator nu a fost una în sine. Mi-am fixat drept scop să lucrez la Banca Națională atât timp cât e necesar pentru consolidarea sistemului bancar și pentru a scoate sistemul financiar din criză”, a declarat Sergiu Cioclea într-un briefing de presă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău