Andrian Candu a îndemnat țările europene să-și unească eforturile pentru combaterea propagandei rusești

  • 19 Mai 2017 14:15
Andrian Candu a îndemnat țările europene să-și unească eforturile pentru combaterea propagandei rusești

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Andrian Candu, îndeamnă țările europene să-și unească eforturile în lupta cu propaganda rusă. Declarații în acest sens au fost făcute de el în ajun, în cadrul Summit-ului președinților de parlamente din Europa Centrală și de Est, care se desfășoară la Varșovia, transmite INFOTAG, cu referire la presa poloneză.

În cadrul discuțiilor interparlamentare referitor la respingerea "pericolului hibrid" din partea presei ruse, Candu a declarat că țările trebuie să facă un schimb de experiență în această problemă.

„Putem vorbi despre chestiuni mondiale, paneuropene, despre migrațiune, terorism, dar, în același timp, în regiune sunt țări care se confruntă deja cu probleme. De exemplu, în Ucraina este un război hibrid. Desigur, acest lucru este legat de mass-media și de influența asupra lor: informații false, dezinformare, propagandă. Vedem că toate acestea influențează asupra societății și situației din țară", a spus speakerul moldovean.

Potrivit lui Andrian Candu, este necesară o soluție pentru această problemă, căci „Federația Rusă folosește aceasta pentru a se implica în afacerile interne ale altora”.

„Încercăm să găsim o soluție pentru această problemă, care este foarte acută în țara noastră. Desigur, ar fi mai simplu să interzicem difuzarea anumitor posturi de televiziune, dar atunci vor apărea subiecte de discuții cu Consiliul Europei, care spune că aceasta este o încălcare a libertății de exprimare", a mai spus el.

Andrian Candu a vorbit despre experiența Republicii Moldova, care ar încerca să soluționeze această problemă prin adoptarea unui șir de modificări în legislație. De asemenea, a fost creat un grup de lucru pentru elaborarea unui nou Cod al Audiovizualului, care să includă „noi abordări pentru respingerea propagandei rusești”.

„Am găsit o ieșire din această situație prin promovarea producției autohtone în prime-time. Dar am auzit că țările din regiunea baltică au o anumită experiență în acest domeniu. De aceea, asemenea discuții sunt utile, ele pot oferi posibilitatea de a face schimb de experiență cu alte parlamente și de a găsi cele mai bune soluții pentru protejarea spațiului informațional", susține președintele Parlamentului de la Chișinău. 

Amintim că, în cadrul sesiunii curente, Parlamentului a adoptat modificări la Codul Audiovizualului, conform cărora posturile de televiziune sunt obligate să difuzeze în prime-time cel puțin opt ore emisiuni de producție proprie, inclusiv cel puțin șase ore să fie în limba română.

Parlamentul European a aprobat recent Rezoluția „Comunicațiile strategice ale UE pentru combaterea propagandei unor terțe părți”. În document se menționează că Rusia acordă sprijin financiar partidelor și organizațiilor politice de opoziție din țările membre ale UE, folosind factorul relațiilor bilaterale pentru dezbinarea societății. Potrivit rezoluției, principalele amenințări la adresa Uniunii Europene și a partenerilor săi din Europa de Est o reprezintă agenția de presă Sputnik, postul tv RT (Russia Today), fondul Russki Mir (Lumea Rusă) și agenția federală "Rossotrudnichestvo".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
7,74
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
12
Thu
8
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău