Andrei Usatîi, pus sub învinuire pentru depășirea atribuțiilor de serviciu

  • 02 Martie 2015 18:52
Andrei Usatîi, pus sub învinuire pentru depășirea atribuțiilor de serviciu

Fostul ministru al Sănătății urmează să fie judecat pentru depășirea atribuțiilor de serviciu.

Potrivit unui comunicat al Centrului Național Anticorupție (CNA), cinci persoane, inclusiv ex-ministrul, au fost puse sub învinuire în acest dosar care a fost transmis procurorilor.

Amintim că în octombrie 2012, Ministerul Sănătății condus de Andrei Usatîi a semnat o scrisoare de garanție în beneficiul unei companii private partenere a Spitalului Clinic Republican pentru ipotecarea bunurilor - proprietate publică.

Potrivit procurorilor anticorupție, prin acțiunile sale, ministrul Sănătății, nu avea dreptul de a-și exprima acordul privind instituirea ipotecii asupra bunului care face parte din domeniul public și astfel și-a depășit atribuțiile de serviciu.

Procurorii urmează să întocmească rechizitoriul și să expedieze cazul în judecată, mai arată comunicatul CNA.

Ex-ministrul sănătății a comentat pe o rețea de socializare că a aflat din presă că este pus sub învinuire, fără să fi fost citat. El a menționat că a fost învinuit fără temei în scheme murdare încă acum 2 ani, iar ținta atacurilor de atunci ar fi fost discreditarea imaginii sale personale și a Partidului Liberal-Democrat din care face parte.
 

Cronologia evenimentelor conform comunicatului CNA:

Ofițerii Centrului Național Anticorupție au finalizat urmărirea penală pornită pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu de către persoane cu demnitate publică din cadrul Ministerului Sănătății și au remis dosarul procurorilor. Fostul ministru al Sănătății, șeful interimar al Spitalului republican, un notar, un registrator de stat, dar și șeful Direcției juridice a Ministerului sunt învinuite de cauzarea daunelor în proporții considerabile intereselor publice, drepturilor și intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice.

În fapt, între Ministerul Sănătății al Republicii Moldova, Spitalul Clinic Republican, SRL”Magnific”, în calitate de investitor și SRL “Euromed Diagnostic”, în calitate de partener privat, a fost semnat un contract pentru realizarea unui parteneriat public privat pentru servicii de radiologie și diagnostic imagistic în beneficiul Spitalului Clinic Republican pe un termen de 12 ani.

Pe 14 octombrie 2012, partenerul privat a cerut Ministerului Sănătății o scrisoare de garanție pentru a o prezenta unei instituții financiare, în scopul asigurării rambursării sumelor investite în construcție și în legătură cu solicitarea de majorare a sumei de finanțare în vederea extinderii suprafeței construcției capitale. Drept răspuns, ministrul semnează scrisoarea prin care își exprimă acordul privind ipotecarea bunurilor - proprietate publică.

Ulterior, directorul-interimar al Spitalul Clinic Republican, având acordul Ministerului Sănătății, exprimat prin scrisoarea de garanție „referitor la instituirea ipotecii de către Ministerul Sănătății (în calitate de terță persoană)”, fiind gestionar al bunului, proprietate publică inalienabilă și interzisă în circuitul civil, a încheiat contractul de ipotecă cu instituția financiară și a dispus reorganizarea Spitalul Clinic Republican. Astfel, în condițiile contractului, odată cu emiterea ordinului citat, banca era în drept să inițieze procedura de exercitare a dreptul său de ipotecă asupra bunului adică să intre în posesia parterului Spitalului.

Prin acțiunile sale, ministrul Sănătății, neavând dreptul de a-și exprima acordul privind instituirea ipotecii asupra bunului care face parte din domeniul public, acționând în participare cu șeful Direcției juridice a ministerului,  care a pregătit scrisoarea, și-a depășit atribuțiile de serviciu și a organizat depășirea atribuțiilor de serviciu de către  șeful interimar al Spitalului Clinic Republican. Totodată, în cadrul urmăririi penale au mai fost trase la răspundere un notar public și registratorul OCT Chișinău care, potrivit legii, nu aveau dreptul să autentifice și, respectiv, să înregistreze contractul menționat.

Amintim că urmărirea penală în acest caz a fost începută pe 21 ianuarie 2013 de către ofițerii Direcției Urmărire Penală a Centrului Național Anticorupție, pe faptul depășirii atribuțiilor de serviciu, săvârșite de către o persoană cu funcție de demnitate publică, infracțiune prevăzută de art. 328 alin. (3) lit. b) din Codul penal.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău