Andrei Spînu: Podul peste Prut de la Ungheni va fi gata în cel mult 3 ani

  • 12 Februarie 2022 09:37
Andrei Spînu: Podul peste Prut de la Ungheni va fi gata în cel mult 3 ani

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a venit cu un termen limită de construcție și dare în exploatare a podului care va lega localitatea Ungheni din România de localitatea Ungheni din Republica Moldova. Vicepremierul spune că în 3 ani proiectul de infrastructură va fi gata și va scurta considerabil distanța de la Ungheni la Iași. De asemenea, oficialul a menționat că Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației din Republica Moldova (ANRCETI) și Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații din România (ANCOM) au la dispoziție 3 luni pentru a pregăti toate actele necesare, ce vor permite reducerea tarifelor de roaming, notează IPN.

Vicepremierul Andrei Spînu a menționat că România deja a alocat fonduri atât pentru reabilitarea podului de frontieră Giurgiulești-Galați, cât și pentru demararea lucrărilor de construcție a podului Ungheni-Ungheni. Suma totală a proiectului de infrastructură de la Ungheni este de 35 de milioane de euro.

„Finanțarea acestui proiect de infrastructură se va face din bugetul și din banii oferiți de Guvernul României. Sunt bani care au fost deja alocați, inclusiv pentru podul Giurgiulești-Galați, care este deja practicabil. Pe podul Giurgiulești-Galați deja se circulă. Cu referire la podul de la Ungheni, la etapa actuală avem deja un studiu de fezabilitate și după finalizarea procedurilor de ratificare a acestui acord se va iniția procedura de construcție a acestui pod. Ne așteptăm ca în următorii 2-3 ani acest pod să fie construit și să scurteze calea de la Ungheni la Iași ”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Tema Zilei” de la TVR1.

Vicepremierul s-a arătat surprins de rapiditatea cu care au reacționat operatorii de telefonie mobilă la anunțul privind reducerea tarifelor de roaming. Ieri, doi cei mai mari operatori de telefonie mobilă din Republica Moldova au anunțată că vor veni, în scurt timp, cu oferte avantajoase pentru clienți și cu prețuri reduse la roaming.

„Nu m-am așteptat ca operatorii din Republica Moldova să reacționeze foarte rapid. Ne așteptam, ca în baza acestui acord, tarifele de roaming să scadă în cel mult 3 luni. Instituțiile responsabile de acest domeniu din România și Republica Moldova au avut deja discuții și au convenit că în 3 luni vor aproba toate actele ca să fie reduse costurile de roaming pentru ambele maluri. Sunt optimist că în decurs de 3 luni, pe ambele maluri acest acord va fi pus în aplicare în întregime”, a mai spus Andrei Spînu.

Ieri, vicepremierul Andrei Spînu a semnat împreună cu ministrul Energiei din România și Memorandumul de Înțelegere dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul securității energetice. Documentul prevede că în următoarele 6 luni va fi elaborat un plan comun de acțiuni și măsuri de solidaritate în caz de criză energetică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:5,66 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău