Andrei Spînu: În septembrie-octombrie elevii vor învăța cu prezență fizică la școală

  • 08 August 2022 11:26
 Andrei Spînu: În septembrie-octombrie elevii vor învăța cu prezență fizică la școală

Planul de contingență propus de Guvern are menirea de a pregăti cetățenii pentru scenariul reducerii sau sistării livrării gazelor, nu pentru a-i speria. O spune vicepremierul Andrei Spînu, potrivit căruia Gazprom a redus sau a sistat complet livrările de gaze pentru state mult mai bogate decât Republica Moldova, iar asta obligă autoritățile să ia în considerare un scenariu similar. Vicepremierul spune că învățământul online este o modalitate de a economisi resursele energetice, însă dă asigurări că acest lucru nu se va întâmpla în lunile septembrie-octombrie și nici în școlile care nu se încălzesc cu gaz, transmite IPN.

În cazul în care Gazprom va reduce livrările de gaze, procesul de învățământ va avea loc online 10 zile/lună. „Nimeni nu-și dorește ca învățământul să fie online. Cu siguranță, în septembrie-octombrie, toți elevii vor învăța cu prezență fizică. Credem că și în noiembrie, la fel. Ulterior, ar putea apărea o situație de criză, dar vom lua deciziile în funcție de situația creată. În același timp, avem foarte multe școli care nu se încălzesc cu gaz. Ele, cu siguranță, nu vor trece la învățământul online. Noi prezentăm acest plan, doar pentru a da siguranța cetățenilor că Guvernul este pregătit să acționeze în așa fel, încât să fie de partea cetățenilor”, a notat vicepremierul în timpul prezentării raportului de activitate la un an de mandat al Guvernului Gavrilița.

Andrei Spînu a menționat că securitatea energetică a Republicii Moldova este prioritatea executivului. Au fost deja întreprinse acțiuni pentru a procura și stoca gaze naturale și pentru a diversifica piața energetică, astfel încât Republica Moldova să nu mai fie dependentă de un sigur furnizor de gaze. „În sfârșit, se lucrează la Strategia energetică 2050. Noi suntem un Guvern care privește mult în viitor. În toamnă vom avea primul concept pentru strategia energetică. Ne dorim diversificare, nu mai putem fi o țară dependentă de o singură sursă energetică. A fost aprobată legea gazelor, care obligă crearea de stocuri de gaze strategice ca să nu mai fim în situația în care nu știm dacă vom avea sau nu gaz în următoarele zile. Așa cum am promis, vom implementa pe deplin Pachetul III energetic”, a spus vicepremierul Andrei Spînu.

Vicepremierul a oferit detalii cu privire la planul de contingență propus anterior pentru economisirea resurselor energetice. Potrivit documentului, în cazul limitării furnizării gazelor naturale cu 35% sau 50%, va fi redusă temperatura agentului termic în sistemele de alimentare centralizată cu energie termică cu 10%, va fi sistat iluminatul stradal după ora 23. De asemenea, se propune optimizarea programului de lucru (schimburi de lucru de acasă, program redus de activitate). „Am ieșit cu acest program nu pentru a speria, nu pentru a crea panică, dar pentru a fi pregătiți. Furnizorul cu care avem un contract pe 5 ani deja a redus sau a sistat livrările de gaz pentru foarte multe țări europene, mult mai bogate și mai puternice, Germania, Polonia, Bulgaria. De aceea, este corect față de cetățeni să avem acest plan de contingență, indiferent de scenariul care ar putea avea loc. Deja a fost anunțat planul de acordare a suportului pentru achiziționarea lemnelor de foc, vom comunica cetățenilor toate acțiunile noastre”, a mai spus Andrei Spînu.

Potrivit planului propus de Guvern, în cazul limitării/sistării furnizării gazelor naturale cu 100%, începând cu luna noiembrie va fi necesară deconectarea parțială a consumatorilor întreruptibili și de a procura volume suplimentare de gaze naturale din alte surse sau de pe piața spot.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
5,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
8
Mon
7
Arhivă Radio Chișinău