Andrei Spînu: Este cel mai bun preț pe care putem să-l avem la energia electrică
-
06 Decembrie 2022 08:32
Prețul de 73 de dolari pentru un MW este cel mai bun preț la energia electrică pe care putea să-l obțină Republica Moldova. O spune vicepremierul Andrei Spînu, potrivit căruia prețul este unul de compromis și a fost convenit cu partea transnistreană, astfel încât Tiraspolul să-și poată acoperi pierderile pe care le va înregistra de la scăderea activității industriale, notează IPN.
Până în luna noiembrie, Chișinăul procura de la Centrala de la Cuciurgan energie electrică la prețul de 62 dolari pentru un MW/h. Deși centrala nu procură gaz pentru producerea energiei, noul preț de achiziție este de 73 de dolari. Vicepremierul Andrei Spînu spune că prețul majorat a fost o doleanță a transnistrenilor, pentru ca Tiraspolul să poată achita integral pensiile și salariile cetățenilor din stânga Nistrului.
„Da, este mai scump față de prețul anterior, dar comparativ cu prețul de 400 de euro cu cât cumpăram de pe bursa din România este, probabil, cel mai bun preț pe care putem să-l avem la energia electrică. Argumentul așa-ziselor autorități de la Tiraspol referitor la prețul de 73 dolari este că volumul de 5,7 milioane de metri cubi nu ajunge nici malului drept, nici malului stâng. Respectiv, pentru că malul stâng trebuie să aloce o mare parte din gaz pentru energie electrică, industria de acolo nu va putea activa la capacitate maximă. Trebuie să spun cu text deschis că ei inițial au vrut un preț de 82 de dolari, am ajuns la un consens de 73 de dolari. E vorba de negocieri, nu vin eu să bat cu pumnul în masă și să spun 62 de dolari. Argumentul economic al lor a fost că nu va putea funcționa industria la 100%, respectiv trebuie să aibă de unde recupera. Să-și recupereze veniturile pentru care să plătească pensiile, salariile”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chișinău.
De cealaltă parte, expertul în domeniul energetic, Sergiu Tofilat, spune că graba Chișinăului este inexplicabilă, în condițiile în care regiunea transnistreană ar falimenta dacă n-ar vinde energie malului drept.
„Malul drept poate procura și energie și gaz din alte surse. Noi nu ne grăbim. Malul stâng, fără a procesa gaz în energie și fără a o livra malului drept falimentează. Dacă luăm bugetul lor din ultimii 3 ani, 50% din cheltuielile bugetare sunt finanțate din contul special de gaz. Noi cumpăram energie de la MGRES, MGRES achită Tiraspoltransgaz și banii de acolo nu pleacă la Moldovagaz, ci în bugetul lor. Tot ce numim impozite și încasări de la industria lor, nu se compară ca volum cu încasările din energie. Pretinsul lor ministru al Economiei a spus că au bani până în decembrie, pentru că nu mai vând energie. Dacă noi nu ne grăbim, la ei e jale. Încerc să înțeleg de ce noi am acceptat un preț mai mare? ”, s-a întrebat expertul Sergiu Tofilat.
Sâmbătă, Energocom a semnat contractul de livrare a energiei electrice cu MGRES pentru luna decembrie. De asemenea, am fost convenită extinderea contractului pentru perioada ianuarie - martie 2023. Astfel, Chișinăul cumpără în luna decembrie de la Centrala de la Cuciurgan 204 mii MW la un preț de 73 de dolari. În schimb, MoldovaGaz oferă părții stângi a Nistrului toate cele 5,7 milioane m3 de gaz livrate de Gazprom.