Andrei Spînu: Am avut o discuție telefonică cu Alexei Miller. Sperăm ca în următoarele zile să existe claritate pe acest contract

  • 23 Septembrie 2021 08:14
Andrei Spînu: Am avut o discuție telefonică cu Alexei Miller. Sperăm ca în următoarele zile să existe claritate pe acest contract

Vicepremierul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, spune că declarațiile opoziției precum că guvernarea nu s-ar implica în discuțiile cu Gazprom sunt un fals. Potrivit oficialului, negocierile tehnice privind prelungirea contractului de achiziție a gazului rusesc se duc între MoldovaGaz și experții concernului rus, iar reprezentanții puterii se implică în discuții la nivelul conducerii Gazprom, notează IPN.

Deși anterior Andrei Spînu anunța că prerogativa negocierilor privind contractul de livrare a gazului rusesc în Republica Moldova aparține MoldovaGaz, acum oficialul spune că și conducerea țării se implică în acest proces. Spînu a anunțat că a avut o discuție cu șeful Gazprom, Alexei Miller, propunându-i acestuia o întrevedere la Chișinău sau la Moscova.

„Contractul de livrare a gazelor în Republica Moldova este un contract între doi agenți economici, MoldovaGaz și Gazprom. Eu personal am avut discuții cu MoldovaGaz, cu Vadim Ceban, cu referire la faptul cum decurg aceste negocieri. Faptul că guvernarea nu este implicată în discuțiile cu Gazprom este un fals, chiar astăzi am avut câteva discuții cu domnul Miller la subiectul livrării gazului. Sperăm ca în următoarele zile să existe claritate pe acest contract și să aducem această claritate și cetățenilor”, a spus Andrei Spînu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la postul public de televiziune JurnalTV.

Spînu spune că există premise ca prețul de achiziție a gazului rusesc să fie unul avantajos pentru Republica Moldova, chiar și în condițiile trendului ascendent care se înregistrează acum pe piața internațională.

„Noi acum prelungim contractul existent. În contractul pe care îl are MoldovaGaz cu Gazprom este stabilită o formulă concretă de calcul. Această formulă, reieșind din situația care este pe plan mondial, este una bună pentru Republica Moldova. De la 1 octombrie prețul la gaz se va calcula diferit față de ceea ce vedem la nivel european. Speculațiile că guvernarea nu se implică, nu țin. Iar dacă ne uităm care erau prețurile la gaz, inclusiv atunci când președintele țării în 2016 era știm noi cine, observăm că oricâte zboruri erau la Moscova, prețul gazului era unul dintre cele mai mari”, a mai spus Spînu.

Contractul de livrare a gazului rusesc în Republica Moldova expiră la sfârșitul lunii. Deși Agenția pentru Reglementare în Energetică nu a confirmat oficial informația, economiștii spun că majorarea tarifelor pentru gazele naturale cerută de MoldovaGaz ar fi de 35%. Executivul spune că în condițiile creșterii tarifelor pentru consumatorii finali, guvernarea ia în considerare posibilitatea acordării compensațiilor pentru familile cu venituri modeste.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău