Andrei Spînu a anunțat prețul la care R. Moldova cumpăra gaze naturale de la Gazprom în aprilie: Din 1 mai, R. Moldova poate rămâne fără gaze de la Gazprom, însă avem alternative

  • 12 Aprilie 2022 13:33
Andrei Spînu a anunțat prețul la care R. Moldova cumpăra gaze naturale de la Gazprom în aprilie: Din 1 mai, R. Moldova poate rămâne fără gaze de la Gazprom, însă avem alternative

În aprilie, R. Moldova cumpără gaze de la Gazprom la un preț de 1.160 de dolari pe mia de metri cubi. Potrivit Infotag, acest lucru a fost anunțat de vicepremierul Andrei Spînu, într-o emisiune a postului Pro TV. În același timp, șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a precizat astăzi, 12 aprilie, că prețul este de 1.193 de dolari pentru o mie de metri cubi.

Totodată, el a spus că există riscul opririi furnizării de gaze pentru R. Moldova de către Gazprom (din cauza faptului că partea moldovenească nu a îndeplinit una dintre clauzele acordului, referitoare la auditarea datoriilor Moldovagaz înainte de 1 mai).

"Din 1 mai, Moldova poate rămâne fără gaze de la Gazprom. Dar nu există riscul de a rămâne fără gaz. Avem alternative", a spus Spînu.

Potrivit acestuia, Moldova poate cumpăra gaze la bursele europene "la un preț mai mare" - 1.350-1.500 dolari pentru mia de metri cubi (din aprilie).

"Și pentru luna mai avem previziuni mai optimiste privind evoluțiile pieței. Dar trebuie să înțelegem cu toții că trăim într-o perioadă de maximă incertitudine", a spus Spînu.

El a menționat că a expediat mai multe mesaje către Gazprom cu privire la relațiile de după 1 mai. Potrivit acestuia, partea rusă propune încheierea unui acord privind deservirea datoriei pentru aprovizionarea cu gaze a malului drept al Republicii Moldova, dar Spînu spune că Moldova nu va recunoaște datoria (estimată la peste 700 de milioane de dolari) până la efectuarea unui audit internațional.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:75 %
Vint:3,6 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău