Andrei Spînu: „Moldova își va diversifica în patru ani, sursele de energie, sporindu-și semnificativ securitatea-energetică”
-
05 August 2022 17:18
Republica Moldova își va diversifica pe deplin în patru ani consumul de energie, sporindu-și semnificativ securitatea energetică, a declarat viceprim-ministrul Andrei Spînu, responsabil de supravegherea complexului energetic în cadrul guvernului. După cum transmite Infotag, el a spus, joi seară, la postul Jurnal TV, că problemele pe care le soluționează în prezent autoritățile în complexul energetic al Republicii Moldova ar fi trebuit rezolvate mult mai devreme.
„Tot ceea ce facem acum în sectorul energetic al Republicii Moldova ar fi trebuit să fie rezolvat mai devreme", a spus el.
Potrivit vicepremierului, în următorii trei ani, Moldova își va diversifica importurile de energie, fapt ce-i va spori securitatea energetică.
„Avem linii electrice cu Ucraina pentru a primi electricitate. Cu România există o linie de transport de 110 kW, iar o nouă linie de transport de 400 kW va fi construită", a spus Spînu, adăugând că în prezent Moldova nu importă energie electrică din România din considerentul că este mai scumpă.
Făcând o evaluare a contractului semnat în octombrie între Moldovagaz și Gazprom, Spînu a spus că îl consideră "avantajos pentru Moldova".
„Contractul este bun, poate cu câteva excepții, care ar putea fi discutate cu concernul rus", a spus vicepremierul.
Răspunzând la întrebările jurnalistului despre negocierile cu Rusia pentru reducerea prețului la gaze, el a spus că "situația poate fi schimbată doar în cazul unor cedări".
„Credeți că dacă mergem la Moscova de vreo 10 ori ceva se va schimba? Chiar dacă merge Maia Sandu sau mai merg eu de 10 ori sau altcineva. Ceva se va schimba doar dacă vor exista anumite cerințe. Și vreau să-i întreb pe cei care privesc emisiunea acum: cât de pregătiți sunt să facă anumite concesii? Da, va fi o iarnă grea. Da, țara a fost adusă în situația să fie nepregătită pentru această luptă pentru independența energetică. Am spus de mai multe ori: suntem singura țară dependentă 100% de un singur furnizor atât de gaze, cât și de electricitate. Cred că vom putea face față. Și acum luăm măsurile potrivite pentru a schimba situația în câțiva ani", a spus Andrei Spînu.