Andrei Spînu: „Au fost achiziționate 10 mil. m3 de gaze naturale, care vor fi stocate în depozitele subterane din Ucraina”

  • 21 Octombrie 2022 07:59
Andrei Spînu: „Au fost achiziționate 10 mil. m3 de gaze naturale, care vor fi stocate în depozitele subterane din Ucraina”

Într-o postare pe Facebook, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, afirmă că Republica Moldova a achiziționat 10 mil. m3 de gaze naturale la prețul de 94,95 EUR/MW (997 EUR/1000 m3) și că acestea Acestea vor fi stocate în depozitele subterane din Ucraina.

„Astăzi au fost achiziționate 10 mil. m3 de gaze naturale la preț de 94,95 EUR/MW (997 EUR/1000 m3). Acestea vor fi stocate în depozitele subterane din Ucraina și vor fi utilizate de Republica Moldova, în cazul limitării sau a întreruperii livrărilor de gaze naturale de către SAP „Gazprom”.
 
SA Energocom a făcut prima achiziție de gaze naturale în cadrul realizării Proiectului „Securitatea Furnizării Gazelor Naturale”.
 
La licitația organizată de SA Energocom pentru realizarea proiectului menționat au participat companiile precalificate conform regulilor Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Astfel, SA Energocom a accesat
 
Tranșa de diversificare, în valoare de până la 100 mil. EUR, din Acordul de Împrumut dintre Republica Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării proiectului „Securitatea Furnizării
 
Gazelor Naturale”. Pentru asigurarea transparenței, deschiderea ofertelor a avut loc în prezența reprezentanților Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Agenției Proprietății Publice, Serviciului Prevenirea și
 
Combaterea Spălării Banilor, Serviciului de Informații și Securitate, Secretariatului Comunității Energetice dar și a experților din partea Uniunii Europene și USAID.
 
În cadrul realizării proiectului menționat, SA Energocom va desfășura în continuare licitații pentru achiziția gazelor naturale având drept scop asigurarea securității energetice a Republicii Moldova”, a scris Andrei Spînu.
Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
13
Arhivă Radio Chișinău