Andrei Spânu: După 1 mai avem opțiunea să procurăm gaz de pe piață

  • 23 Martie 08:29
Andrei Spânu: După 1 mai avem opțiunea să procurăm gaz de pe piață

Vicepremierul Andrei Spânu recunoaște că, începând cu data de 1 mai, concernul rus Gazprom ar putea să nu mai livreze gaze naturale Republicii Moldova. S-ar putea întâmpla întrucât Republica Moldova nu reușește să realizeze un audit al datoriilor Moldovagaz până la 1 mai, așa cum era convenit în protocolul semnat cu Gazprom. Totuși, Spânu spune că Republica Moldova nu va rămâne fără gaze naturale, iar soluția va fi procurarea gazului de pe piață, notează IPN.

Vicepremierul Andrei Spânu spune că reprezentanții Gazprom au fost informați despre faptul că Republica Moldova nu reușește să contracteze o companie străină care să auditeze datoriile Moldovagaz până la data de 1 mai. Ceea ce înseamnă o nerespectare din partea Chișinăului a prevederilor din protocolul semnat cu partea rusă. Andrei Spânu spune că dacă Gazprom va decide să sisteze livrarea gazului, autoritățile au pregătit deja scenarii alternative.  

„După 1 mai avem opțiunea să cumpărăm gaze de pe piață. Și vom face acest lucru. Țara nu va rămâne fără gaz, avem toate planurile pregătite. Dacă Gazprom va decide să nu mai livreze gaz țării noastre, vom avea alternative. Opțiunea este să cumpărăm gaz de pe piață, așa cum am făcut în octombrie. Partea bună este că în luna mai consumul de gaz este mult mai mic față de perioada de iarnă, ne vom descurca. Am văzut o situație dramatică pe piața gazelor atunci când a început războiul, dar vedem că încet-încet prețurile coboară. În perioada de vară, de obicei prețul la burse este mult mai mic față de perioada de iarnă. La mijlocul lunii aprilie vom ști mai exact care va fi prețul de achiziție din luna mai”, a spus Andrei Spânu în cadrul unei ediții speciale de la postul public de televiziune.

De asemenea, Andrei Spânu confirmă informația făcută publică ieri de președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, potrivit căruia prețul de achiziție a gazului în luna aprilie va depăși suma de 1000 de dolari pentru mia de metri cubi. Totuși, vicepremierul Spînu spune că prețul mare de achiziție nu se va reflecta în tarif.

„Conform formulei din contractul cu Gazprom, prețul din luna următoare se stabilește ca o medie a prețurilor din luna precedentă. Respectiv, prețul din martie va influența prețul de achiziție din aprilie. De la începutul războiului din țara vecină au fost zile în care prețul la gaz a fost 3800 de dolari. Acum prețul a mai început să scadă, vom avea claritate în zilele următoare. Cel puțin pentru luna aprilie nu se prevăd majorări ale tarifului”,  a mai spus Andrei Spânu.

În prezent, consumatorii casnici achită 15,18 lei pentru un metru cub de gaz, cu TVA inclus, luna martie fiind ultima lună în care Guvernul mai asigură compensarea parțială a tarifului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
22,74
Cer senin
Umiditate:79 %
Vint:3,09 m/s
Tue
28
Wed
29
Thu
22
Fri
25
Sat
23
Arhivă Radio Chișinău