Andrei Soldatov, jurnalist de investigații rus, anunță că a fost plasat de Moscova pe lista persoanelor date în urmărire

  • 06 Iunie 2022 19:51
Andrei Soldatov, jurnalist de investigații rus, anunță că a fost plasat de Moscova pe lista persoanelor date în urmărire

Andrei Soldatov, jurnalist de investigații, cunoscut pentru reportaje despre agențiile de securitate ruse, a anunțat luni că autoritățile ruse l-au plasat pe o listă de persoane date în urmărire, iar conturile bancare i-au fost înghețate.

Soldatov, cofondator al site-ul Agentura.ru, a anunțat pe Twitter: "Ziua mea de luni: conturile mele în băncile rusești sunt sechestrate, plus că sunt plasat pe lista de urmăriți a Rusiei".

Site-ul Ministerului de Interne l-a plasat pe Soldatov, care nu a putut fi contactat telefonic, pe lista celor dați în urmărire, în baza unui articol neprecizat din Codul Penal.

Într-o altă postare pe platforma Telegram, Soldatov a scris că dosarul împotriva lui a fost întocmit într-o manieră similară cu cea a altor doi jurnaliști acuzați de răspândire de "informații false" despre campania militară a Moscovei în Ucraina. "Lămurim detaliile", a scris Soldatov.

La câteva zile după ce a trimis trupe în Ucraina, pe 24 februarie, Rusia a adoptat o lege care prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare pentru cei condamnați pentru răspândirea intenționată de știri "false" despre Armata Rusiei. Moscova susține că "operațiunea sa militară specială" este concepută pentru a dezamorsa o amenințare de securitate dinspre Ucraina și pentru a-și proteja de persecuție vorbitorii de rusă.

Ucraina și țările occidentale au respins afirmațiile ca fiind pretexte neîntemeiate pentru confiscare de pământ, acțiuni care s-au soldat cu moartea a mii de oameni, aplatizare de orașe și strămutarea a 14 milioane de oameni.

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,4
Nori împrăștiați
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău