Andrei Năstase, despre adresările mai multor candidați la prezidențiale către instituțiile internaționale privind o posibilă fraudare a alegerilor: „Trebuie însoțite de acțiuni concrete”

  • 27 Septembrie 2020 11:36
Andrei Năstase, despre adresările mai multor candidați la prezidențiale către instituțiile internaționale privind o posibilă fraudare a alegerilor: „Trebuie însoțite de acțiuni concrete”

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, sugerează că adresările făcute de mai mulți candidați la prezidențiale către instituțiile internaționale privind o posibilă fraudare a alegerilor, ar fi insuficiente, fără ”acțiuni concrete”.

”Platforma Demnitate și Adevăr consideră că declarațiile și adresările instituțiilor internaționale trebuie însoțite de acțiuni concrete de prevenire și combatere a derapajelor guvernării de la normele democratice și  a tentativelor de fraudare a alegerilor.

Inocularea ideii fatidice precum că alegerile ar fi deja pierdute nu conduc decât la o apatie politică și, în consecință, la absenteismul electoral păgubos pentru țară. Or, la fel cum prin unitatea și determinarea noastră i-am învins pe Plahotniuc și pe Dodon la alegerile din 2018 pentru Chișinău, și pe Dodon trebuie și putem să-l învingem prin determinarea, unitatea și prezența noastră masivă la votul din 1 noiembrie 2020”, se arată într-un mesaj pe Facebook al liderului Platformei DA, concurent electoral înregistrat în cursa pentru președinție.

Potrivit lui Andrei Năstase, Platforma DA a întreprins acțiuni concrete pentru a demola riscurile fraudării alegerilor. ”Persoana desemnată de Platformei DA la CEC, a insistat permanent și a reușit să combată tentativa de deschidere a mai multor secții de vot pe baza unor false înregistrări, fiind diminuat  în mod legal și constituțional numărul secțiilor de votare în Federația Rusă.

Tot persoana desemnata de Platforma DA a fost singurul membru CEC care a votat pentru păstrarea a 12 secții de votare în Federația Rusă, număr similar scrutinului parlamentar din 2019. Acesta a fost unicul care a votat împotriva deschiderii nejustificate a 42 de secții de votare pentru locuitorii din Transnistria”, a subliniat liderul Platformei DA.

Amintim că mai mulți candidați la prezidențiale, între care Maia Sandu de la PAS, Tudor Deliu de la PLDM, Octavian Țîcu de la PUN, Dorin Chirtoacă de la Mișcarea Politică Unirea și Renato Usatîi de la formațiunea Partidul Nostru, au semnat o scrisoare adresată reprezentanților comunității internaționale în legătură cu o posibilă fraudare a alegerilor prezidențiale de către Igor Dodon și PSRM.

Scrisoarea este adresată Înaltului reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, Secretarului general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić și directorului Biroului pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului, Ingibjörg Sólrún Gísladóttir.

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:2,57 m/s
Sun
9
Mon
10
Tue
3
Wed
3
Thu
6

Curs oficial BNM 27 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 19.8861 -0.0000
USD 17.7261 -0.0000
RON 4.0177 -0.0000
UAH 0.6559 -0.0000
RUB 0.2374 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău