Andrei Năstase afirmă că Ucraina ar amenința ecosistemul râului Nistru, în cârdășie cu guvernul de la Chișinău

  • 05 Mai 2018 13:21
Andrei Năstase afirmă că Ucraina ar amenința ecosistemul râului Nistru, în cârdășie cu guvernul de la Chișinău

Candidatul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, atrage atenția asupra pericolului distrugerii ecosistemului râului Nistru în cazul construcției a șase hidrocentrale în partea de sus a fluviului de către guvernul ucrainean.

Andrei Năstase a susținut astăzi o conferință de presă pe malul Nistrului, în cadrul căreia a acuzat guvernarea de la Chișinău că ar vaea o înțelgere secretă cu cea de la Kiev, referitor la construcția hidrocentralelor. În acest fel, populația Chișinăului riscă să rămână fără apă potabilă, în condițiile în care capitala este alimentată în proporție de 85 la sută din Nistru, a declarat el.

Andrei Năstase a amintit și despre excluderea unor experți ecologiști din cadrul comisiei mold-ucrainene moldo-ucrainene privind dezvoltarea durabilă și protecția bazinului râului Nistru.

Potrivit lui Andrei Năstase, dacă acordul privind funcționarea Complexului hidro-energetic nistrean va fi încheiat între Chișinău și Kiev, există riscul unei catastrofe ecologice și umanitare în Republica Moldova.

Amintim că, după o vizită efectuată la Kiev în luna aprilie a acestui an, premierul Pavel Filip a declarat că Ucraina a dat asigurări că nu va întreprinde nicio acțiune care ar putea să înrăutățească ecosistemul râului Nistru.

Mai mult, potrivit lui Pavel Filip, prim-ministrul ucrainean, Volodimir Groisman, i-ar fi declarat că „niciun energetician nu îl va convinge că este mai importantă instalarea unei turbine electrice, decât păstrarea și dezvoltarea ecosistemului râului Nistru”.

Pavel Filip a subliniat atunci că Ucraina nu poate construi cele 6 hidrocentrale pe Nistru, fără acordul Chișinăului și fără efectuarea unui studiu de impact asupra mediului. Anterior, premierii celor două țări au semnat o adresare către Comisia Europeană prin care s-a solicitat asistență pentru efectuarea acestui studiu.

Mai multe organizații de mediu din Republica Moldova au atras atenția asupra pericolului construirii a încă 6 hidrocentrale pe râul Nistru și asupra lipsei de transparență în negocierile purtate între Kiev și Chișinău pe marginea unui acord referitor la Complexul Hidroenergetic Nistrean. La 14 martie a fost organizat și un protest la Ambasada Ucrainei din Chișinău, față de care nu s-au pronunțat nici autoritățile moldovenești, nici cele ucrainene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău