Andrei Macovei a devenit campion mondial la șah între elevi

  • 02 Mai 2017 08:52
Andrei Macovei a devenit campion mondial la șah între elevi

Maestrul FIDE Andrei Macovei din Chișinău a cucerit medalia de aur la Campionatul Mondial la șah între elevi, categoria de vârstă până la 17 ani, încheiat pe 30 aprilie la Iași, transmite Moldpres.

El a urcat pe prima treaptă a podiumului de premiere cu un rezultat foarte bun – 8 puncte din 9 posibile (7 victorii și  2 remize), cu 1,5 puncte mai mult decît clasatul pe locul doi, Farhan Kazimov (Turkmenistan). 

În clasamentul elevilor pînă la 11 ani, un alt chișinăuian, Iurie Miron a acumulat 7 puncte și a împărțit locurile 1-4, dar conform criteriilor de departajare s-a clasat pe locul 4. Stanislav Cebotari din Fălești, în aceeași grupă, a totalizat 6,5 puncte, revenindu-i locul 6.

Pe locul șase s-a situat și Dragoș Cereș din Chișinău, între juniori pînă la 13 ani, acumulînd 6 puncte. Între junioare pînă la 13 ani Alina Mihailova din Comrat și Paula Mocanu din capitală au acumulat cîte 5,5 puncte, ocupînd locurile 9 și 10.

Campionatul a reunit 576 de jucători din 41 de state. Federația de Șah a Republicii Moldova a fost reprezentată de 30 de tineri șahiști din Chișinău, Rîbnița, Comrat, Tiraspol, Edineț, Bălți, Sîngerei și Fălești. Echipa națională a fost condusă de antrenorul FIDE, maestrul internațional Veaceslav Slovineanu. 

Andrei Macovei s-a antrenat de la șapte ani la Școala sportivă specializată nr. 7 din Chișinău sub îndrumarea antrenorului Vasile Greabca, maestru FIDE. Apoi a fost pregătit cîțiva ani în grupa de avansați a maestrului internațional Victor Panuș. În prezent se antrenează sub îndrumarea maestrului internațional Serghei Vedmediuc și frecventează antrenamentele marelui maestru Dumitru Svetușchin. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău