Andrei Galbur: Prezența militară rusă în regiunea transnistreană este INUTILĂ

  • 03 Septembrie 2016 15:11
Andrei Galbur: Prezența militară rusă în regiunea transnistreană este INUTILĂ

Angajamentul tuturor actorilor implicați în soluționarea pașnică a conflictului transnistrean face inutilă prezența militară rusă în regiune.

O declarație în acest sens a făcut viceprim-ministrul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Andrei Galbur, în cadrul reuniunii informale a miniștrilor de externe ai statelor membre ale OSCE, care s-a desfășurat în orașul Potsdam, Germania.

Potrivit agenției INFOTAG cu referire la serviciul de presă al MAEIE, ministrul a evocat recentele exerciții militare în Transnistria, care s-au desfășurat de comun cu forțele militare și paramilitare ale regimului de la Tiraspol, menționând că "aceasta nu este dovadă de comportament pașnic al unui actor care pretinde la rolul de pacificator" (Rusia - "I.").

Șeful diplomației moldovenești a spus că OSCE constituie "platforma potrivită pentru o abordare comprehensivă a conceptului de securitate, capabilă să genereze angajamentul necesar la cel mai înalt nivel politic pentru soluționarea problemelor invocate".

Andrei Galbur a menționat că lipsa progresului în soluționarea conflictelor îndelungate ce persistă de aproape 25 de ani, confruntarea armată continuă din Ucraina, impasul regimului de control al armelor convenționale, creșterea pericolului terorist în regiune, precum și criza migranților și refugiaților sunt doar câteva probleme care necesită eforturi comune în vederea depășirii actualei crize de securitate în Europa.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău