Andrei Curăraru: Următorii pași privind legalizarea activității economice din stânga Nistrului pot fi un colac de salvare pentru economia din regiune
-
26 Iulie 13:48
Creșterea până la nivelul record de 80 la sută a exporturilor din regiunea transnistreană către Uniunea Europeană, în prima jumătate a acestui an, s-a accentuat pe fundalul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina. Războiul a dus la sistarea relațiilor comerciale cu Rusia, dar și la blocarea lanțurilor logistice cu țările din est, comentează experții economici de la Chișinău. În primele șase luni ale anului, exporturile agenților economici din regiunea transnistreană către țările Uniunii Europene au constituit peste 80%, o nouă cifră-record de la semnarea Acordului de Asociere, informa acum câteva zile, Biroul pentru Politici de Reintegrare, transmite Radio Chișinău.
Datele pe anii 2022 și 2023 arătau o scădere abruptă a exporturilor regiunii transnistrene către Rusia, și întreruperea aproape totală a comerțului cu Ucraina, spune la Radio Chișinău, jurnalistul economic Ion Preașcă făcând referire și la principalele produse din stânga Nistrului care ajung în țările Uniunii Europene.
”Ca urmare a războiului și a faptului că în regiunea transnistreană este un regim pro-rusesc, Ucraina a blocat frontiera și schimbul de mărfuri s-a redus la minim. Al doilea factor este și faptul că piața europeană este una lichidă, o parte din mărfurile produse în regiunea transnistreană au căutare în Uniunea Europeană. Principala marfă exportată în UE din regiunea transnistreană este metalul. În Rusia unde costul metalului este unul mic, și producția mare, nu există piață de desfacere. De vreo zece ani principala piața a lor de desfacere este România, Polonia și alte state din UE. Al doilea produs care se exortează în UE din stânga Nistrului sunt cerealele. O mare parte din cerealele din Rep. Moldova se exportă în România, respectiv și o mare parte din cerebralele din regiunea transnistreană ajung tot pe această piață, și în alte state UE”, a spus Ion Preașcă.
Al treilea grup de produse exportate de regiunea transnistreană sunt textilele. Expertul Ion Preașcă are o explicație pentru decalajul de circa 10 procente între malul stâng și cel drept când vine vorba de volumul relațiilor comerciale de export cu UE, printre care și faptul că relațiile de export ale Chișinăului cu Ucraina nu s-au apropiat de cota zero.
”Cota Uniunii Europene se reduce la 50 sau chiar 40%, în cazul livrărilor din regiunea transnistreană. Deci nu putem compara malul stâng cu malul drept. E eronată comparația. Principalul produs exportat din regiunea transnistreană este energia electrică care este livrată pe malul drept. Doar că în statisticile moldovenești ea nu apare la capitolul import, sau export din regiunea transnistreană”, a precizat Ion Preașcă.
Europenizarea și integrarea tot mai profundă în Uniunea Europeană este și un pas spre reintegrare a regiunii transnistrene, susține comentatorul politic Andrei Curăraru, comentând creșterea volumului exporturilor din regiunea transnistreană către UE.
” Acest fapt este îmbucurător și poate să ducă la următorii pași privind legalizarea activității economice din stânga Nistrului, inclusiv de exemplu, acel transfer pe care trenează să-l facă multe firme din regiune către bănci moldovenești, dar și echivalarea taxelor pe care le plătesc oamenii de afaceri din stânga și dreapta Nistrului. Acest lucru este și un colac de salvare pentru economia din regiune. La începutul anului raportau o micșorare a economiei cu 18% ceea ce constituie o problemă majoră pentru regiune, dar și pentru locuri de muncă, pensii și salarii. Dacă vrei să exporți în Uniunea Europeană este bine să fii sub jurisdicția unui stat candidat și a unui stat membru.”, a precizat Andrei Curăraru.
Acolo unde este comerț nu este război, este mesajul-concluzie promovat și de Uniunea Europeană, subliniat de expertul WhatchDog, Andrei Curăraru, potrivit căruia o intensificare a relațiilor comerciale a agenților economici din stânga Nistrului cu UE va duce în timp și la combaterea narativelor false promovate de propaganda rusă timp de mai bine de 30 de ani.