Andrei Curăraru: Avem nevoie de dezvoltarea unor capacități de depistare și distrugere a dronelor care ajung în spațiul aerian al Republicii Moldova

  • 19 Februarie 14:47
Andrei Curăraru: Avem nevoie de dezvoltarea unor capacități de depistare și distrugere a dronelor care ajung în spațiul aerian al Republicii Moldova

Depistarea altor fragmente de dronă în sudul Rep. Moldova, în apropiere de frontiera cu Ucraina, la câteva zile de la un incident similar în aceeași zonă, demonstrează încă odată faptul că țara nu este ferită de război și trebuie să-și consolideze capacitățile de apărare aeriană, apreciază experții. În condițiile războiului din țara vecină, Rep. Moldova în mod evident se află într-o zonă sporită de risc, dar are puține modalități pentru a se apăra, mai spun analiștii comentând incidentul de sâmbătă când în apropiere de comuna Etulia Nouă, raionul Vulcănești, au fost găsite noi resturi de dronă, transmite Radio Chișinău.

Potrivit Poliției de Frontieră, resturile dronei au fost depistate într-un câmp, la aproximativ 2 km de linia frontierei moldo-ucrainene și circa 5 km de localitate, iar în urma acțiunilor desfășurate, s-a constatat că nu există substanțe explozive și zona nu prezintă niciun risc pentru comunitate.

În context, analistul Ion Tăbârță a declarat în cadrul emisiunii „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău, că Rep. Moldova se confruntă direct cu amenințările și riscurile conflictului dintre Federația Rusă și Ucraina și din păcate, nu prea are multe modalități de a se apăra:

Nu este primul episod de așa gen: rămășițe de rachete rusești au mai căzut și la nordul Rep. Moldova anterior și riscul unor astfel de incidente mai persistă. De fapt acestea sunt consecințe directe ale războiului. Acest risc noi îl avem din vara anului trecut, când Federația Rusă a deturnat acordul cu privire la grâne, astfel Rusia a început intenționat să bombardeze porturile dunărene și este vorba în mod special de Reni și Ismail, pentru a zădărnici exportul de cereale ucrainene prin intermediul acestor porturi. Rep. Moldova alături de România sunt statele cele mai apropiate de zona de război. Marea diferență însă este că România este un stat NATO, iar noi nu. Armata noastră națională este doar la faza incipientă a modernizării sale, noi sisteme aeriene de apărare noi nu avem, suntem puțin pregătiți. Noi avem acest radar de monitorizare, însă acest radar este de monitorizare nu este sistem aerian de apărare contra rachetelor”, a declarat Ion Tăbârță.

Rep. Moldova este dezavantajată geografic, de aceea trebuie să-și consolideze capacitatea de apărare aeriană, inclusiv prin achiziționarea de radare suplimentare, a explicat pentru Radio Chișinău expertul în securitate și apărare, Andrei Curăraru.

„Rep. Moldova, din păcate geografic, este dezavantajată, fiind foarte mică și foarte apropiată, în special în Sud de niște obiective strategice, în primul rând civile, legate de exportul de grâne. Acesta este dacă nu greșesc al 14-lea incident de acest tip, am văzut rachete de tip Kalibr pe teritoriul Rep. Moldova, rămășițe de drone cu explozibil sau fără. Noi avem nevoie de întărirea capacității de apărare aeriană, începând cu procurarea a mai multor radare și continuând cu dezvoltarea capacității de reacție rapidă la astfel de incidente, dar și dezvoltarea unor capacități de depistare și nimicire a dronelor, care ajung în teritoriul aerian al Rep. Moldova”, a explicat Andrei Curăraru.

Amintim că duminică, 11 februarie, în apropiere de satul Etulia au fost găsite rămășițe ale unei drone rusești cu 50 de kilogram de explozibil. Încărcătura a fost detonată în siguranță a doua zi.

De la începutul invaziei rusești în Ucraina, pe teritoriul R. Moldova au căzut mai multe fragmente de rachete, în localitățile din nordul țării, la granița cu Ucraina. Primul incident a avut loc în noiembrie 2022, în satul Naslavcea, din raionul Ocnița.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău