Andrea Enria (BCE) speră că băncile europene vor ieși curând de pe piața rusă

  • 05 Iunie 2022 14:04
Andrea Enria (BCE) speră că băncile europene vor ieși curând de pe piața rusă

Banca Centrală Europeană speră că instituțiile financiare din zona euro își vor vinde curând activele lor din Rusia, a afirmat Andrea Enria, președintele Consiliului de supervizare bancară din cadrul BCE, în condițiile în care Moscova se află aproape de a intra în incapacitate de plată, transmite Reuters, citat de Agerpres.

În timp ce economia rusă este puternic afectată de sancțiunile occidentale impuse în urma invadării Ucrainei, mulți creditori din zona euro, inclusiv Societe Generale (Franța) și Raiffeisen Bank International (Austria), au plecat sau caută să părăsească țara.

"Toate băncile europene spun că vând, ele toate încearcă să vândă", a declarat Enria la un eveniment în Italia.

Acesta a adăugat: "Unele au vândut sau sunt în negocieri, nu este un proces ușor. Sper că va fi în curând finalizat".

La începutul lunii mai, Raiffeisen Bank International (RBI), una dintre cele mai expuse bănci europene pe Rusia, a anunțat că analizează toate opțiunile strategice pentru divizia sa din Rusia, "inclusiv o ieșire gestionată cu atenție".

Plecarea din Rusia este o schimbare radicală pentru banca austriacă Raiffeisen care este prezentă pe această piață încă de la colapsul URSS, iar anul trecut subsidiara sa rusească a contribuit cu aproape o treime la profitul net de 1,5 miliarde de euro realizat de grupul austriac. Divizia din Rusia a RBI este a 10 cea mai mare bancă din această țară, cu active de 11,96 miliarde de euro.

În 11 aprilie, Societe Generale a anunțat că a ajuns la un acord privind vânzarea participației sale majoritare la banca rusească Rosbank, precum și la subsidiarele acesteia de asigurări, un acord care marchează ieșirea Societe Generale de pe piața din Rusia după invadarea Ucrainei.

Grupul bancar francez a precizat că a semnat un acord privind transferul pachetului său de 99% din acțiunile Rosbank către fondul de investiții Interros Capital, o firmă rusă care are legături cu oligarhul Vladimir Potanin, care este, de altfel, și fostul acționar majoritar de la Rosbank.

Și directorul general al UniCredit, Andrea Orcel, a anunțat luna trecută că Rusia, unde UniCredit deține a 14-a mare bancă a țării, nu mai reprezintă o problemă pentru creditorul italian, după ce în primul trimestru a pus deoparte bani pentru acoperirea potențialelor pierderi.

UniCredit, care are aproximativ 4.000 de angajați și 1.500 de clienți de tip corporate în Rusia, a decis să deprecieze valoarea operațiunilor sale din Rusia cu aproape două miliarde de euro în primul trimestru al acestui an. Rivala Intesa, care are o prezență mai limitată în Rusia, are o expunere de credit în valoare de aproximativ patru miliarde de euro.

Ambele bănci italiene au anunțat deja că încearcă să își reducă și mai mult expunerea pe Rusia, în condițiile în care sancțiunile au îngreunat găsirea unui cumpărător pentru subsidiarele lor rusești.

Enria a repetat că impactul direct a crizei economice din Rusia asupra băncilor europene este "gestionabil" și în general acestea pot face față unei recesiuni prelungite, rezultând în urma crizei din Ucraina, chiar dacă unele unele s-ar putea confrunta cu dificultăți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău