Andra Botez Quintet la cea de-a XI-a ediție a JAZZ’n Chișinău International Festival
-
03 Iunie 2023 11:00
Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău sprijină participarea Andra Botez Quintet la cea de-a XI-a ediție a „JAZZ’n Chișinău International Festival” care va avea loc în perioada 6-7 iunie 2023 la Palatul Republicii din Chișinău, se arată într-un comunicat de presă JAZZ’n Chișinău International Festival.
La fel ca în alți ani, Jazz’n Chisinau International Festival își va extinde aria de concerte în afara capitalei și va ajunge a la Tiraspol, Soroca, Ungheni pe 8, 9 și 12 iunie pentru a promova, și în alte localități din Republica Moldova, tradițiile, cultura și diversitatea jazz-ului internațional și autohton.
Program concerte Chișinău:
6 iunie, Palatul Republicii, Chișinău
ora 18.00 Andra Botez Quintet (România)
ora 20.00 „21st Century Quintet” (Lituania
7 iunie, Palatul Republicii, Chișinău
ora 18.00 „Jazz și poezie” (Republica Moldova)
ora 20.00 Jazz’n Chisinau „Povestea Neamului” (Polonia/Armenia/Republica Moldova)
Program concerte Tiraspol, Soroca și Ungheni:
8 iunie 2023, Institutul de Arte, Tiraspol
13.00 Master-class & concert Violeta Botezatu, Valeriu Culea, Jazz'n Chișinău (Italia/ Republica Moldova)
9 iunie 2023, Colegiul Republican de Arte „Nicolae Botgros” din Soroca
12.00 Master-class & concert Evghenii Vellchuck, Valeriu Culea, Jazz'n Chișinău (Ucraina/ Republica Moldova)
12 iunie 2023, Palatul Culturii din Ungheni
13.00 Master-class & concert Ion Varlan, Valeriu Culea, Jazz'n Chișinău (Polonia/ Republica Moldova)
Andra Botez Quintet (România) Andra Botez, finalista din echipa Irinei Rimes, de la Vocea României, este așteptată la “Jazz'n Chișinău Internațional Festival”, cu un proiect de jazz, abordat în viziuni moderne a propriilor compoziții, acompaniată de clape, tobe. Artista are o voce deosebită și o carismă scenică nemaipomenită. Pe lângă jazz, Andra Botez interpretează cu success piese pop, rock sau folclor si susține concerte nu doar în spațiul românesc, dar și în întreaga Europă.
21st Century Quintet (Lituania/Armenia) este o trupă înființată în 2019 la Academia Lituaniană de Muzică și Teatru. După apariția reușita la „Scena Dziazo” (concurs de muzică jazz), grupul participa la numeroase festivaluri de jazz, precum: „Vilnius Mama Jazz”, „Kaunas Jazz”, „Klaipeda Castle”, festivalul de jazz de la Trondheim și altele. Muzicienii cuceresc publicul prin autenticitatea și creativitatea sunetelor, iar saxofonul principal al lui Davit Avetisyan completează compozițiile muzicale cu motive armenești, creând o simbioza muzicală desăvârșită pe ritmuri de jazz.
Jazz și Poezie (Republica Moldova) Jazzul și Poezia într-un dialog inedit, în care ritmurile muzicii se împletesc cu ideile poetice, iar cadența versurilor se pliază pe sincopele muzicale și pe unduirile vocilor care recită poezia și muzica deopotrivă, completându-se, armonizând, ca într-un dans din altă dimensiune - poezia-jazz a Radmilei Popovici cu jazzul-poezie al lui Valeriu Culea și vocea inconfundabilă a Violetei Botezatu!
Povestea Neamului (Polonia/ Armenia/ Moldova) este un proiect jazz, cu conținut unic în tot spațiul românesc! În cadrul acestuia se conturează îmbinări de la viziuni și culori artistice, folclor, până la adieri armonice clasice: Rahmaninov, Debussy etc. Muzica proiectului, viziunile și aranjamentele sunt gândite de Valeriu Culea, liderul proiectului. „Povestea Neamului” este un proiect internațional amplu: patru voci feminine, flaut, nai, pian, bas, tobe, saxofon și duduk - un instrument folcloric asiatic.
Evenimentul este organizat de AO Muzart cu finanțarea Biroului de Cooperare al Elveției in Republica Moldova și cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Moldova, Primăriei Municipiului Chișinău, Goethe - Zentrum Chișinău și Goethe - Institut București, Platforma Cultura, și Efes Vitanta Moldova Brewery S.A.