Andi Cristea la Chișinău: Reformele sunt necesare

  • 18 Mai 2016 15:14
Andi Cristea la Chișinău: Reformele sunt necesare

Continuarea procesului de reforme și stabilitatea politică sunt condițiile necesare pentru dezvoltarea țării, au menționat astăzi deputații europeni în debutul reuniunii Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova.

 În același timp, autoritățile susțin că sunt determinate să continue reformele și parcursul european al Republicii Moldova.

Republica Moldova este singurul stat din Parteneriatul Estic al UE care beneficiază de regim liberalizat de vize și de Acord de Asociere aplicabil. Cu toate acestea, ridică semne de întrebare viteza de implementare a reformelor și domenii sensibile precum sectorul bancar, justiția, combaterea corupției, libertatea presei, a declarat șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău PirkkaTapiola.

Copreședintele Comitetului Parlamentar, euro-deputatul român Andi Cristea, a subliniat că reformele sunt necesare în primul rând pentru cetățenii Republicii Moldova și a îndemnat autoritățile să nu admită stagnarea procesului.

”Determinarea noului executiv și mai ales continuarea procesului de reforme sunt imperios necesare. La nivel politic, stabilitatea este o condiție esențială, ea oferind acea bază pe care se poate construi adopta și implementa politici publice care să asigure cetățenilor prosperitate și acces la servicii publice de calitate”, a declarat Andi Cristea.

Co-președintele din partea Parlamentului de la Chișinău, deputatul Mihai Ghimpu, a dat asigurări că noua coaliție de guvernare este determinată să accelereze reformele și să continue parcursul european, menționând că acestea au fost bulversate de furtul miliardului de dolari din sistemul bancar.

”Jaf care a adus populația la o sărăcie și la o dezamăgire extrem de mare, iar Republica Moldova a fost făcută de rușine în ochii celor care ne-au acordat ajutor financiar. Am pierdut ani valoroși și cred că scopul delapidării banilor publici a fost nu doar îmbogățirea personală, dar și compromiterea cursului european”, a declarat Mihai Ghimpu.

Ministrul-adjunct al afacerilor externe și integrării europene Daniela Morari a arătat că până acum Republica Moldova a înlăturat 60% din restanțele existente la implementarea Acordului de asociere.

”Toate instituțiile lucrează la implementarea calendarului de restanțe. Avem acum o rată de 60% de implementare a restanțelor. Prioritatea cheie este recuperarea întârzierilor înregistrate și implementarea măsurilor pentru anul curent”, a declarat Daniela Morari.

Comitetul Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova se reunește de două ori pe an, la Bruxelles și la Chișinău. Prima reuniune a forului a avut loc la Bruxelles, în septembrie 2015.
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
-3,37
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
5
Sun
2
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău