Anchetatori ai ONU au cerut ca generalii din Myanmar să fie judecați pentru genocid

  • 27 August 2018 13:31
Anchetatori ai ONU au cerut ca generalii din Myanmar să fie judecați pentru genocid

Anchetatori ai ONU au cerut luni ca șeful armatei birmane și alți cinci înalți gradați să fie urmăriți de către justiția internațională pentru ''genocid, crime împotriva umanității și crime de război'' comise împotriva musulmanilor rohingya, relatează AFP.

„Principalii generali din Myanmar, inclusiv comandantul-șef Min Aung Hlaing, trebuie să facă obiectul unor anchete și urmăriri în justiție pentru genocid în nordul statului Rakhine, precum și pentru crime împotriva umanității și crime de război în statele Rakhine, Kachin și Shan'', a cerut Misiunea ONU privind stabilirea faptelor din Myanmar, cu ocazia publicării unui raport.

În perioada august-decembrie 2017, peste 700.000 de musulmani rohingya s-au refugiat din cauza unei ofensive a armatei birmane, lansată ca represalii la atacurile împotriva unor posturi de frontieră întreprinse de către rebeli rohingya. Ei au găsit adăpost în Bangladesh, unde trăiesc de atunci în tabere imense improvizate.

Potrivit anchetatorilor ONU, lidera birmană Aung San Suu Kyi ''nu s-a folosit de poziția sa de facto de șefă a guvernului, nici de autoritatea sa morală, pentru a contracara sau pentru a împiedica derularea evenimentelor în statul Rakhine''.

''Prin faptele lor și prin omisiunile lor, autoritățile civile au contribuit la comiterea unor crime atroce'', au estimat ei.

Anchetatorii au indicat totodată că autoritățile locale aveau ''puțină marjă de manevră'' pentru a controla acțiunile armatei birmane și că ''nimic nu arată că au participat direct la planificarea sau la punerea în practică a unor operațiuni de securitate sau că au făcut parte din structura de comandă''.

Misiunea ONU a întocmit o listă cu șase înalți gradați, inclusiv șeful armatei birmane, suspectați că au comis crime. Ea a întocmit și o listă mai lungă cu indivizi presupuși vinovați, pentru ca tribunalele să-i prindă.

Anchetatorii ONU recomandă Consiliului de Securitate să facă apel la Curtea Penală Internațională (CPI) sau la înființarea unui tribunal internațional ad-hoc.

Consiliul de Securitate al ONU a făcut apel de mai multe ori la încetarea operațiunilor militare ale Myanmarului și la revenirea în condiții de securitate a musulmanilor rohingya, dar inițiativele sale sunt limitate de către China, principalul susținător al Myanmarului.AGERPRES/(AS - autor: Angela Sârbu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Ady Ivașcu)

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău