Anchetă publică pentru victimele otrăvirii cu Noviciok din Regatul Unit

  • 18 Noiembrie 2021 17:00
Anchetă publică pentru victimele otrăvirii cu Noviciok din Regatul Unit

În Regatul Unit va avea loc o anchetă publică după decesul lui Dawn Sturgess, o femeie în vârstă de 44 de ani otrăvită din greșeală cu agent neurotoxic Noviciok în 2018, transmite dpa, potrivit Agerpres.

Ministrul britanic de interne Priti Patel a aprobat transformarea investigației într-o anchetă publică pentru a putea fi examinată mai îndeaproape posibila implicare a Rusiei, deoarece există suspiciuni că moartea a fost rezultatul unei otrăviri comandate de Kremlin.

Într-o scrisoare către anchetatoarea legistă, baroneasa Heather Hallett, Patel arată că speră ca ancheta "să aducă alinare" familiei decedatei și altor persoane afectate "printr-o mai bună înțelegere a circumstanțelor morții doamnei Sturges și să recunoască curajul și rezistența celor care au reacționat".

Ancheta va avea loc probabil atât la consiliul municipal din Salisbury, cât și în mai multe locuri din Londra, și va fi programată "cât de curând este posibil în mod rezonabil, în 2022", a declarat Patel.

Sturgess a murit în spital, în 8 iulie, după ce ea și partenerul ei, Charlie Rowley, s-au îmbolnăvit grav la Amesbury, în urma contactului cu Noviciok de pe o sticlă de parfum aruncată.

Incidentul s-a produs după tentativa de asasinat împotriva fostului spion rus Serghei Skripal, a fiicei acestuia, Iulia, și a fostului ofițer de poliție Nick Bailey, otrăviți lângă Salisbury în martie 2018. Există suspiciunea că membri ai serviciilor de informații militare din Rusia au aplicat agentul neurotoxic mortal pe clanța ușii lui Skripal. Cei trei au supraviețuit, la fel și Rowley.

Poliția Metropolitană britanică a identificat trei suspecți, în prezent urmăriți în legătură cu otrăvirile: Denis Sergheev, Aleksandr Mișkin și Anatoli Cepiga, care au folosit în Regatul Unit alte nume - Serghei Fedotov, Aleksandr Petrov, respectiv Ruslan Boșirov. Poliția a făcut apel la public pentru orice informații despre modul în care sticla de parfum a ajuns la 10 km de Salisbury, despre locul unde a fost păstrată după plecarea din țară a celor trei presupuși asasini și despre descoperirea ei după trei luni.

Polițiștii cred că suspecții se află acum în Rusia, cu care Regatul Unit nu are tratat de extrădare, deci probabil nu vor putea fi aduși în fața justiției britanice.

Patel a condamnat deja atacul "îngrozitor" și a declarat în Camera Comunelor din parlamentul de la Londra că se vor lua "toate măsurile posibile pentru arestarea și extrădarea" celor trei, pentru a răspunde în justiție, dacă vor părăsi vreodată teritoriul Rusiei.

Luna viitoare este prevăzută o revizuire a dosarului, preliminară anchetei.

Anchetatorul legist i-a scris anterior lui Patel, susținând necesitatea unei anchete publice, deoarece o investigație de amploare limitată "nu poate stabili nicio răspundere civilă sau penală împotriva unei anumite persoane și nu poate stabili vinovăția ori impune vreo sancțiune sau vreo pedeapsă". La ultima audiere din septembrie la Curtea Regală de Justiție, baroneasa Hallett a afirmat că a ajuns la "concluzia fermă" că nu poate desfășura o anchetă "completă, corectă și eficientă" a decesului lui Dawn Sturgess dacă procedura continuă sub forma unei investigații.

Moscova a respins de mai multe ori acuzațiile de implicare în otrăvirea cu Novicionk, iar președintele rus Vladimir Putin a susținut că suspecții sunt civili. Petrov și Boșirov au declarat într-un interviu că sunt doar turiști care vizitau catedrala din Salisbury.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău