Ancheta privind rolul saudit în atacurile de la 11 septembrie din SUA | Autoritățile vor dezvălui identitatea unui suspect

  • 13 Septembrie 2019 09:51
Ancheta privind rolul saudit în atacurile de la 11 septembrie din SUA | Autoritățile vor dezvălui identitatea unui suspect

Autoritățile americane au anunțat joi că vor dezvălui identitatea mult timp păstrată în secret a unei persoane suspectate că ar fi dat ordin pentru ca doi responsabili saudiți să ajute membrii comandoului care a comis atacurile de la 11 septembrie 2001 în SUA, ceea ce ar putea pune Arabia Saudită într-o situație stânjenitoare, informează AFP, potrivit Agerpres.

Rude ale victimelor atentatelor, care au dat în judecată Arabia Saudită, acuzând-o că ar fi acordat ajutor material rețelei teroriste Al Qaida, au cerut ridicarea secretului din jurul acestui individ.

'În lumina naturii excepționale a acestui dosar', FBI și Ministerul Justiției au decis să le ofere satisfacție acestora, potrivit unui document transmis judecătorului responsabil de caz.

Arabia Saudită, care neagă orice implicare în atacuri, s-a luptat - fără succes - să împiedice ca plângerea să progreseze. Dacă responsabilitatea sa va fi dovedită, Arabiei Saudite i s-ar putea cere plata unor daune substanțiale.

Dintre cei 19 pirați ai aerului care au deturnat patru avioane de linie, dintre care două au lovit Turnurile Gemene ale World Trade Center, făcând aproape 3.000 de morți, 15 erau cetățeni saudiți.

Un raport oficial din 2002 a acuzat doi responsabili saudiți cu reședința în SUA, Omar al-Bayoumi și Fahad al-Thumairy, de a-i fi finanțat pe unii membri ai comandoului terorist. Dar aceste acuzații nu au fost susținute de probe.

Într-un raport de anchetă din care au fost eliminate numeroase informații considerate confidențiale, FBI a relansat în 2012 această ipoteză. 'Există probe că XXX a dat ordin pentru ca Omar al-Bayoumi și Fahad al-Thumairy să ajute pirații' aerului, se poate citi în acest raport.

Rudele victimelor au luptat mult timp pentru a primi acces la întregul document.

Ministerul Justiției a acceptat să ridice secretul asupra numelui acestui 'terț' , dar nu și asupra celorlalte informații conținute în respectivul raport.

Mai mult, el a subliniat că fraza în chestiune reprezintă o 'teorie a anchetatorilor de la acea vreme și nu o descriere obiectivă a faptelor'.

Cu toate acestea, familiile victimelor au salutat declasificarea anunțată. 'Este un rezultat bun', a spus Terry Strada, care îi reprezintă. 'Dar nu ar trebui să cerșim acest tip de informații și nici să fim lăsați în ceață pe tema implicării saudite', a adăugat ea într-un comunicat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău