Anchetă în Congresul SUA, după declarația lui Trump privind starea de urgență

  • 16 Februarie 2019 07:55
Anchetă în Congresul SUA, după declarația lui Trump privind starea de urgență

Legiuitorii democrați din SUA au anunțat demararea imediată a unei anchete după declarația președintelui Trump conform căreia va institui starea de urgență pentru a finanța construirea zidului de la frontiera cu Mexicul fără a mai avea nevoie de aprobarea Congresului.

Liderii comitetului judiciar al Camerei Reprezentanților au declarat că președintele a dat dovadă de o nepăsare evidentă față de separarea puterilor și fața de propria sa responsabilitate constituțională.

Senatoarea democrată Kirsten Gillibrand, citată de BBC, a spus că de fapt nu este vorba de nici o urgență națională:

"Adevărata urgență națională este criza umanitară pe care președintele Trump a creat-o la granița noastră, separând familiile de copii și tratându-i inuman pe oamenii care au nevoie de ajutorul nostru. Cred că această situație a fost regizată, cred că decizia este complet greșită".

Declarând stare de urgență, președintele s-a referit la o invazie a criminalilor și bandelor, contrazicând astfel statistici guvernamentale care arată o scădere continuă a imigrației ilegale în ultimii 20 de ani.

Decizia îi permite să aloce fonduri militare pentru construirea zidului, motivând că acesta ar fi esențial pentru securitatea națională și în pofida dezbaterilor privind eficiența unei asemenea structuri. Chiar și în rândurile republicanilor există îngrijorări după anunțul președintelui american, menționează BBC.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău