Anchetă împotriva primarului Istanbulului pentru 'lipsă de respect' față de un sultan

  • 04 Mai 15:23
Anchetă împotriva primarului Istanbulului pentru 'lipsă de respect' față de un sultan

Autoritățile turce au declanșat o anchetă împotriva primarului Istanbulului - unul dintre principalii rivali ai președintelui Recep Tayyip Erdogan - pe care îl acuză că a dat dovadă de "lipsă de respect" atunci când a stat cu mâinile la spate în timpul unei vizite la mausoleul unui sultan, informează marți AFP.

Ministerul de Interne a anunțat marți că a fost declanșată o anchetă împotriva lui Ekrem Imamoglu pe marginea "acuzațiilor privind lipsa de respect" de care s-ar fi făcut vinovat edilul în timpul unei vizite întreprinse anul trecut la mausoleul sultanului Mehmet al II-lea, fără a face alte precizări.

Potrivit cotidianului de opoziție Cumhuriyet, care a dezvăluit acest caz, autoritățile îi impută lui Imamoglu că a stat cu mâinile la spate în fața mormântului lui Mehmet al II-lea, atitudine pe care ele o consideră jignitoare la adresa memoriei acestui sultan care a cucerit Istanbulul în 1453.

Denunțând o procedură "lipsită de sens", purtătorul de cuvânt al municipalității Istanbulului, Murat Ongun, a declarat că Imamoglu a fost convocat pentru a face o depoziție.

Ancheta mai vizează și vizitele lui Imamoglu la primari ai Partidului Democrat al Popoarelor (HDP, prokurd), în timpul cărora el ar fi făcut, potrivit acuzațiilor, afirmații ce "făceau elogiul unor criminali", a anunțat Ministerul de Interne.

Puterea turcă acuză HDP că este "vitrina politică" a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), grup calificat drept "terorist" de Ankara și aliații săi occidentali. HDP respinge această acuzație și se declară victima represaliilor din cauza opoziției sale ferme față de președintele turc.

Membru al Partidului Republican al Poporului din Turcia (CHP, social-democrat), Imamoglu este considerat unul dintre opozanții cei mai importanți ai președintelui Erdogan. Descris adesea de către observatori drept un potențial rival al lui Erdogan în alegerile prezidențiale din 2023, Imamoglu i-a dat o puternică lovitură șefului statului în timpul alegerilor municipale din 2019, punând capăt celor 25 de ani de conducere islamo-conservatoare în fruntea celui mai mare oraș al Turciei.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
13
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:6,17 m/s
Thu
13
Fri
14
Sat
16
Sun
16
Mon
16

Curs oficial BNM 12 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6340 0.1218
USD 17.7903 -0.0289
RON 4.3910 0.0241
UAH 0.6431 0.0011
RUB 0.2405 0.0001
Arhivă Radio Chișinău