Anca Dragu, la Reuniunea Anuală a FMI și Băncii Mondiale: „Sprijinul oferit contribuie la promovarea și implementarea reformelor economice”
-
22 Octombrie 20:37
Delegația oficială a Republicii Moldova, formată din reprezentanții Băncii Naționale a Moldovei (BNM), conduși de guvernatoarea Anca Dragu, și cei ai Ministerului de Finanțe, în frunte cu ministra Victoria Belous, participă în aceste zile la o serie de întrevederi bilaterale organizate în marja Reuniunii Anuale a Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Băncii Mondiale (BM), de la Washington, SUA.
Prima întrevedere bilaterală de pe agenda vizitei în SUA a fost cea dintre guvernatoarea Băncii Naționale și directorul general adjunct al FMI, Kenji Okamura.
„În cadrul discuțiilor Anca Dragu a prezentat evoluțiile și perspectivele macroeconomice ale Republicii Moldova, performanța programului cu FMI, agenda de reforme a băncii centrale pentru îndeplinirea criteriilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană”, se arată într-un comunicat al BNM.
Au fost abordate și aspecte legate de eficiența politicii monetare, stabilitatea sectorului bancar, precum și de finanțarea durabilă.
În ce privește Programul comun al FMI și BM de Evaluare a Sectorului Financiar din Republica Moldova (FSAP) ce va fi derulat pe parcursul anului 2025, guvernatoarea Anca Dragu și-a exprimat angajamentul de a participa activ la îndeplinirea cu succes a acestei misiuni de evaluare, cu importanță deosebită în strategia de dezvoltare a sectorului financiar din țara noastră .
„Asistența financiară acordată până acum are un impact pozitiv în dezvoltarea economiei naționale. Sprijinul oferit de FMI contribuie la promovarea și implementarea reformelor economice, reflectate în creșterea calității vieții cetățenilor și crearea unui cadru favorabil de dezvoltare pe termen lung”, a subliniat guvernatoarea BNM.
La întâlnirile oficiale au participat și Vladimir Munteanu, prim-viceguvernator al BNM, viceguvernatorul Petru Rotaru, și Ion Gumene, secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor.
În zilele următoare, delegația va continua discuțiile cu reprezentanții de rang înalt ai FMI, Băncii Mondiale, IFC, ai Comisiei Europene, ai BERD, precum și ai altor parteneri externi de dezvoltare.
Reuniunea Anuală a FMI și Băncii Mondiale constituie un forum de dialog și schimb de experiență între reprezentanți de rang înalt ai sectorului financiar internațional în contextul evoluțiilor regionale și globale curente, precum și pe termen mediu lung.