Anca Dragu: Banca centrală de la Chișinău a avansat în alinierea la normele și standardele UE, datorită asistenței europene

  • 19 Martie 17:42
Anca Dragu: Banca centrală de la Chișinău a avansat în alinierea la normele și standardele UE, datorită asistenței europene

Banca centrală de la Chișinău a avansat simțitor în alinierea instrumentelor de supraveghere a pieței financiare la normele și standardele europene, datorită asistenței europene. Declarații în acest sens au fost făcute de guvernatoarea BNM, Anca Dragu, în cadrul unui eveniment de încheiere a Proiectului Twinning finanțat de Uniunea Europeană, transmite IPN.

„Am oferit rezultate tangibile participanților pieței și am reușit să pregătim bine dosarul de aderare la SEPA trimis recent Consiliului European al Plăților. Este timpul să mergem mai departe. Ne propunem să obținem în acest an o evaluare pozitivă a echivalenței legislației bancare cu cea europeană conform metodologiei Autorității Bancare Europene, astfel încât atractivitatea sectorului bancar din Moldova pentru investitorii din UE reziliența sistemului financiar în general să crească”, a subliniat guvernatoarea BNM.

Viceguvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), Leonardo Badea, a subliniat, în calitate de partener senior al Consorțiului de implementare, că prin intermediul proiectului de twinning Banca Națională a Moldovei (BNM) a parcurs o călătorie impresionantă de transformare și reformă. „Plecând de la elaborarea Strategiei de Politică Macroprudențială, dezvoltarea cadrului de testare la stres, a reglementărilor necesare în domeniul sectorului de asigurări și cel pentru infrastructura sistemelor de plăți, continuând cu elaborarea metodologiilor și reglementărilor necesare supravegherii organizațiilor de creditare nebancară, creșterea capacității instituționale și consolidarea stabilității financiare, iar în final ajungând până la pregătirea dosarului de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro, am fost martori la angajamentul și perseverența echipelor dumneavoastră  de a face progrese semnificative într-un timp relativ scurt”, a spus el.

„Suntem mândri că am contribuit împreună cu partenerii noștri din România și Lituania la succesul acestui proiect. Vom rămâne alături de Banca Națională a Moldovei, în continuare, prin intermediul instrumentelor de cooperare tehnică”, a declarat, la rândul său, guvernatorul băncii centrale a Regatului Țărilor de Jos, Klaas Knot.

În același timp, vicepreședinta Consiliului Băncii Lituaniei, Asta Kuniyoshi, a remarcat că prin eforturile colective ale tuturor celor implicați în proiectul Twinning, s-au obținut rezultate substanțiale. „Perfecționarea instrumentelor de management al riscului atât în sectorul asigurărilor, cât și cel bancar va conduce Banca Națională a Moldovei și autoritatea de supraveghere pe un drum de succes către o economie mai rezilientă. În mod decisiv, angajamentul, profesionalismul și implicarea omologilor noștri din Republica Moldova, atât la nivel de experți, cât și la nivel de conducere, au fost esențiale în promovarea proiectului.”, a declarat Asta Kuniyoshi.

„Uniunea Europeană a investit 1,73 milioane de euro în cadrul proiectului twinning, în vederea realizării reformelor structurale de lungă durată, care să aducă beneficii atât cetățenilor, cât și companiilor. Împreună am reușit să îmbunătățim organizarea și guvernanța sectorului financiar, să aducem mai multă încredere în stabilitatea acestuia și, în cele din urmă, să ajutăm țara să se apropie de aderarea la UE”, a menționat Adam Grodzicki, șef adjunct al secției cooperare din cadrul Delegației UE în Republica Moldova.

Proiectul a avut ca obiectiv general sprijinirea Republicii Moldova în implementarea unor reforme legate de Acordul de asociere dintre UE și Moldova/Acordul privind Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător (DCFTA) și Agenda de Asociere, iar ca obiectiv specific, consolidarea supravegherii, guvernanței corporative și gestionarea riscurilor în sectorul financiar. Pe parcursul celor 30 luni de proiect au fost implementate un număr de 139 misiuni de asistență tehnică ale experților pe termen scurt inclusiv sesiuni de training derulate pe parcursul a aproximativ 1000 de zile de lucru și 15 vizite de studiu în România și Lituania.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
22,14
Cer senin
Umiditate:60 %
Vint:4,63 m/s
Wed
21
Thu
23
Fri
24
Sat
25
Sun
26
Arhivă Radio Chișinău