Anca Dragu | Avem deja depozite de gaze naturale constituite de Republica Moldova în România

  • 08 Februarie 16:42
Anca Dragu | Avem deja depozite de gaze naturale constituite de Republica Moldova în România

Scăderea puternică a inflației în Republica Moldova a fost posibilă în principal ca urmare a reducerii dependenței de gazele rusești, spune guvernatoarea Băncii Naționale a Rep. Moldovei, Anca Dragu, într-un interviu pentru Radio România Actualități.

”Am văzut eforturi extraordinare de a diversifica relațiile comerciale pe zona de energie electrică și gaze naturale. Avem deja depozite de gaze naturale constituite de Moldova în România. Avem interconectarea țării cu sistemul de transmisie european cu energie electrică. Deci, măsurile din zona energiei pentru sprijinul european și, de aici, în special sprijinul din partea României, deci, acesta a fost principalul factor.”

Elementele de politică monetară, macroprudențialitate și un an agricol bun au contribuit, de asemenea, la scăderea inflației în Republica Moldova de la peste 30% în 2022, la numai 4,3 procente în prezent. Ca urmare, Banca Națională de la Chișinău a decis scăderea cu 0,5% a dobânzii de politică monetară, a mai spus Anca Dragu în interviul acordat RRA.

Fosta ministra de Finanțe a României, Anca Dragu, a fost numită în funcția de guvernator al Băncii Naționale a Moldovei în decembrie 2023, pe un termen de șapte ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:31 %
Vint:6,17 m/s
Sun
18
Mon
22
Tue
22
Wed
12
Thu
8
Arhivă Radio Chișinău