Anatolie Topală: Pedagogii tineri vor beneficia de suport din partea statului în primii 5 ani de activitate

  • 07 Martie 2023 08:18
Anatolie Topală: Pedagogii tineri vor beneficia de suport din partea statului în primii 5 ani de activitate

Tinerii specialiști în domeniul educației vor beneficia de suport din partea statului în primii 5 ani de activitate. Anunțul a fost făcut de ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală. Potrivit ministrului, dacă până acum tinerii specialiști beneficiau de câte 40 de mii de lei anual, în primii 3 ani de activitate, Guvernul a decis să extindă acest termen până la 5 ani. Potrivit ministrului, sprijinul oferit de stat le va permite tinerilor specialiști să se axeze pe activitatea didactică și să progreseze în carieră pentru a obține un salariu mai mare, notează IPN.

Ministrul Anatolie Topală spune că pentru a asigura o educație de calitate sunt necesare 3 componente de bază: profesori buni, infrastructură școlară exemplară și digitalizarea proceselor. Potrivit ministrului, pentru a populariza meseria de dascăl, statul își propune să intensifice discuțiile despre rolul educației și al profesorului în societate și să stimuleze financiar tinerii să aleagă domeniul pedagogiei.

„Cunoaște toată societatea că unele specialități cum ar fi științele educației nu sunt populare printre tineri. Cu toate că statul alocă în fiecare an peste 1000 de locuri în domeniul științelor educației, nu toate sunt solicitate de tineri. De aceea, trebuie să stimulăm tinerii să vină în domeniul științelor educației. Știți că în primii trei ani tânărul specialist în educație beneficiază de o indemnizație anuală de 40 de mii de lei, o normă redusă până la 75%, dar păstrând un salariu întreg, pentru cei care activează în mediul rural sunt compensații pentru serviciile comunale. Dorim acum să venim cu o modificare a legii ca această susținere pentru tinerii specialiști să fie pentru o perioadă de 5 ani. Ceea ce-i va permite tânărului o perioadă mai lungă să fie susținut de stat și să progreseze în activitatea didactică, să obțină un grad mai înalt, ca după expirarea acestor ani, să obțină un salariu mai mare”, a spus Anatolie Topală în cadrul emisiunii „Obiectiv Comun” de la TVR Moldova.

De asemenea, ministrul spune că reforma învățământului universitar, demarată anul trecut prin absorbția unor universități, va contribui la creșterea calității studiilor. Anatolie Topală spune că statul investește milioane de euro pentru a ridica standardele de calitate în universități și pentru a deschide noi specialități adaptate realităților pieței muncii.

„În învățământul superior este important să asigurăm pregătirea specialiștilor în corelare cu nevoile și cerințele pieței muncii. Noi am început un amplu proces de reformă, investind bani în universități, acum sunt în proces de implementare proiecte de peste 14 milioane de euro, universitățile își schimbă programele de studii, își adaptează cursurile la necesitățile pieței muncii, încheie parteneriate cu mediul de afaceri. În acest an vom anunța un alt concurs în valoare de 10 milioane de euro, banii vor fi investiți pentru a deschide noi specialități, pentru a face studiile cât mai relevante pentru încadrarea în câmpul muncii”, a mai spus ministrul Educației.

Reforma universitară din anul 2022 presupune că 4 instituții universitare din Chișinău (Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și Academia de Studii Economice din Moldova) au fost reorganizate, absorbind o serie de Institute de Cercetare și universități din țară. Argumentul guvernării în favoarea reorganizării a fost că la etapa demarării reformei în Republica Moldova erau „prea puțini studenți și prea multe universități”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău