Anatol Țăranu | Recunoașterea de către APCE a caracterului ocupat al regiunii transnistrene de către Federația Rusă înseamnă admiterea unui adevăr istoric de 30 de ani

  • 16 Martie 2022 11:54
Anatol Țăranu | Recunoașterea de către APCE a caracterului ocupat al regiunii transnistrene de către Federația Rusă înseamnă admiterea unui adevăr istoric de 30 de ani

Recunoașterea de către APCE a caracterului ocupat al regiunii transnistrene de către Federația Rusă înseamnă admiterea unui adevăr istoric de 30 de ani, consideră analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova. El apreciază că prin această decizie membrii APCE au făcut ceea ce trebuiau să facă autoritățile Republicii Moldova.

Recunoașterea de către APCE a caracterului ocupat al regiunii transnistrene de către Federația Rusă înseamnă realizarea unui adevăr istoric de 30 de ani, care din păcate nu a devenit unul oficial în relațiile interstatale. Republica Moldova a evitat toți acești ani acest adevăr, mai bine zis nu l-a afișat oficial. Acest lucru pe care trebuia să-l facă Republica Moldova l-a efectuat Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Din acest punct de vedere, noi trebuie doar să salutăm această decizie și ea într-un mod substanțial va facilita politica Republicii Moldova de revenire la integritatea teritorială”, a spus Anatol Țăranu pentru Radio Chișinău.

Analistul crede că acum această rezoluție a APCE ar trebui să fie aplicată și în legislația Republicii Moldova. Odată cu această decizie, autoritățile de la Chișinău vor avea mai multe pârghii juridice de a contracara schemele economice gri din regiunea transnistreană.

Din acel moment de cum va exista această decizie oficializată a Adunării Parlamentare, Republica Moldova va fi obligată să-și construiască politica sa în raport cu regiunea transnistreană, reieșind din această constatare. Acea ambiguitate care a existat în relația Chișinăului și Tiraspolului pe parcursul acestor ani din cauza că Transnistria separatistă nu avea un statut bine definit, desigur că complica enorm această relație și permitea inclusiv și proliferarea corupției care se revarsă din regiunea transnistreană peste Republica Moldova prin diverse scheme economice gri. Acum, Chișinăul va avea o mână dezlegată în ceea ce privește partea juridică a contracarării acestor scheme gri. Să sperăm că această decizie a APCE va fi replicată inclusiv și în legislația Republicii Moldova”, a adăugat analistul politic.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
9,4
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău