Anatol Țăranu: Faptul că Maia Sandu a câștigat la alegeri este o surpriză și ea și-a creat un trend favorabil pentru turul doi, dar trebuie să înțelegem că victoria nu este nici pe departe garantată

  • 02 Noiembrie 2020 13:50
Anatol Țăranu: Faptul că Maia Sandu a câștigat la alegeri este o surpriză și ea și-a creat un trend favorabil pentru turul doi, dar trebuie să înțelegem că victoria nu este nici pe departe garantată

Rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, în care Maia Sandu, liderul opoziției pro-europene a obținut mai multe voturi decât președintele în exercițiu, susținut de Moscova, Igor Dodon sunt calificate drept o surpriză de analiștii politici de la Chișinău. Ei le consideră drept un vot de blam dat actualului președinte, însă au păreri diferite în privința rezultatului celui de-al doilea tur de scrutin care ar urma să fie organizat în două săptămâni. 

Victoria Maiei Sandu în primul tur este o surpriză și rezultatul votului de blam dat lui Igor Dodon, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic, Anatol Țăranu. Astfel se explică și procentajul mare obținut de un alt candidat de stânga, susținut de populația vorbitoare de limbă rusă - Renato Usatîi, care a acumulat aproape 17 la sută.

Expertul subliniază în același timp că reprezentanții partidelor de centru-stânga au obținut împreună 56% din voturi. Chiar dacă în turul doi aceste voturi nu vor merge automat în favoarea lui Igor Dodon, victoria Maiei Sandu nu este garantată, în pofida faptului că are premise mai bune decât se anticipa. 

„Faptul că Maia Sandu a ieșit peste Dodon este o surpriză și și-a creat un trend favorabil pentru turul doi, dar trebuie să înțelegem că victoria nu este nici pe departe garantată, chiar dacă există premise mult mai bune decât se aștepta”, a declarat Anatol Țăranu.

În opinia comentatorului, Maia Sandu ar urma să înceapă discuții cu Renato Usatîi, un critic deschis al lui Igor Dodon. Însă, în condițiile Republicii Moldova, aceste eventuale negocieri ar putea să deranjeze electoratul de dreapta.

Și editorialistul Nicolae Negru califică drept o surpriză rezultatele alegerilor, doar că una neplăcută pentru Igor Dodon. În opinia comentatorului, acestea reprezintă și falimentarea așa-numitei politici externe echilibrate promovate de acesta.

Nicolae Negru consideră că în turul doi Maia Sandu are mai multe premise pentru a învinge pentru că va putea atrage de partea sa mai multe voturi ale celorlalți candidați, inclusiv ale celor de centru-stânga, nemulțumiți de politicile lui Igor Dodon, dar și pentru că este acum pe un trend ascendent.

„Eu cred că Maia Sandu are mai multe posibilități de câștig decât Igor Dodon, deoarece Maia Sandu este în ascensiune, iar Igor Dodon este în scădere. În această situație poate să apară și un factor psihologic, ca alegătorii să tindă să voteze cu cel mai puternic candidat, nu cu cel mai slab”, a menționat analistul. 

Amintim că turul doi de scrutin ar urma să fie organizat pe 15 noiembrie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău