Anatol Țăranu: Este evident că dacă Ucraina câștigă războiul, atunci soarta Transnistriei va deveni una la cheremul Kievului și Chișinăului

  • 23 Ianuarie 2023 13:42
Anatol Țăranu: Este evident că dacă Ucraina câștigă războiul, atunci soarta Transnistriei va deveni una la cheremul Kievului și Chișinăului

Declarațiile președintelui Parlamentului Igor Grosu potrivit cărora problema transnistreană nu reprezintă un impediment pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, sunt comentate în contradictoriu de analiști politici. Unii experți sunt de părere că președintele Legislativului ar fi prea optimist.

Uniunea Europeană nu o să dorească să gestioneze încă un conflict nesoluționat, situație pe care deja a avut-o și o are încă în Cipru, a declarat comentatorul politic, Veaceslav Berbeca, pentru Radio Chișinău.

În opinia sa, nu putem să fim atât de categorici și optimiști, mai ales că acum și relația cu Federația Rusă este foarte tensionată din cauza războiului din Ucraina:  

Nu cred că vom putea să devenim membri ai Uniunii Europene, având nerezolvat conflictul transnistrean. UE a mai trecut printr-un astfel de proces cu Cipru și nu și-ar mai dori să suporte încă odată un conflict nesoluționat. Eu cred că până nu va fi definitiv rezolvată problema cu conflictul transnistrean, nu putem să fim atât de optimiști”, a spus Veaceslav Berbeca.        

Un alt comentator politic, Anatol Țăranu, este de părere că Chișinăul nu este capabil de unul singur să soluționeze problema transnistreană. Dar soluționarea conflictului este posibilă numai în funcție de evoluțiile pe scena internațională și, în special, în mersul războiul din Ucraina, a precizat Anatol Țăranu:       

Este evident că dacă Ucraina câștigă războiul, atunci soarta Transnistriei va deveni una la cheremul Kievului și Chișinăului. Din acest punct de vedere am putea vorbi despre o reglementare politică în Transnistria, care să țină cont de interesele Rep. Moldova. Conflictul transnistrean, dacă va fi soluționat în acești termeni, nu poate să prezinte un impediment în calea integrării Europene a Rep. Moldova. Însă până atunci mai e nevoie de timp. Cel puțin la această etapă conflictul transnistrean nerezolvat poate fi o problemă în calea Rep. Moldova de a se integra în Europa. Totuși, de finalul războiului din Ucraina într-un mod hotărâtor depinde soluția politică pentru conflictul Transnistrean”, consideră Anatol Țăranu.       

Amintim că președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat, într-un interviu pentru G4Media că exemplul de aderare la UE a Ciprului, care și acum se află într-o dispută cu Ciprul de Nord, poate fi aplicat și în cazul Republicii Moldova care are nesoluționat conflictul transnistrean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău