Anatol Țăranu, despre vizita lui Viktor Orban | Este o tentativă disperată a lui Dodon de a rupe acest blocaj internațional care s-a creat în jurul lui

  • 09 Martie 2020 14:15
Anatol Țăranu, despre vizita lui Viktor Orban | Este o tentativă disperată a lui Dodon de a rupe acest blocaj internațional care s-a creat în jurul lui

Premierul Ungariei Viktor Orban va întreprinde joi o vizită la Chișinău, potrivit unui anunț făcut astăzi de președintele Igor Dodon. Republica Moldova și Ungaria vor crea un parteneriat strategic, acordul urmând să fie semnat în cadrul vizitei premierului maghiar la Chișinău. Experții în politică externă consideră că aparenta apropiere a Chișinăului de Budapesta este doar o încercare a lui Igor Dodon de crea impresia că Rep. Moldova nu este izolată.

Șeful statului a declarat într-o conferință de presă că relațiile cu Ungaria vor trece la o nouă etapă a parteneriatului strategic. Oficialii ambelor state urmează să semneze un acord la Chișinău, unde Viktor Orban este așteptat împreună cu un grup de oameni de afaceri maghiari care vor să investească în Republica Moldova.

Analistul Anatol Țăranu, fost ambasador la Moscova, nu exclude implicarea Rusiei ca mediator în apropierea lui Igor Dodon de Ungaria, ținând cont de relațiile speciale dintre Viktor Orban și Vladimir Putin. În același timp, Bucureștiul rămâne rezervat față de guvernele de la Chișinău și Budapesta, afirmă Anatol Țăranu.

„Este o tentativă disperată a lui Dodon de a rupe acest blocaj internațional care s-a creat în jurul lui. Rusia este practic unica țară unde Dodon se simte ca acasă și care influențează relațiile sale politice”, a spus Anatol Țăranu.

Luna trecută, Partidul Popular European a prelungit suspendarea Partidului Fidesz condus de Viktor Orban, impusă în martie 2019. Ungaria are un dialog complicat cu Bruxelles-ul din cauza unor derapaje democratice la Budapesta, iată de ce vizita la Chișinău a premierului maghiar este maximum ce poate obține Igor Dodon în raport cu partenerii europeni, susține fostul viceministru de externe, Iulian Groza.

„Președintele Dodon și Guvernul de la Chișinău încearcă să identifice căi de a stabili anumite relații cu Uniunea Europeană, având în vedere că relația este una complicată. E adevărat că Ungaria, la moment, la nivelul Uniunii Europene, are problemele sale”, a precizat de Iulian Groza.

Luna trecută, ministrul maghiar de externe s-a înțeles cu autoritățile de la Chișinău că Ungaria va trimite în Republica Moldova doi diplomați care să consilieze ministerul de externe în relația cu Uniunea Europeană. Peter Szijjarto a mai anunțat despre deschiderea unui fond al băncii maghiare de export-import în valoare de 100 de milioane de dolari, destinat oamenilor de afaceri din ambele state care vor lansa proiecte comune.

Anterior, Bucureștiul a anunțat că poziția față de Republica Moldova va fi coordonată cu Statele Unite ale Americii și cu Uniunea Europeană. Totuși România va continua să susțină direct cetățenii Republicii Moldova. Și ambasadorul european la Chișinău, Peter Michalko, a confirmat acest lucru prin direcționarea finanțărilor către comunitățile locale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău