Anatol Țăranu, despre diferența dintre Rusia și UE: „Uniunea Europeană este o formulă de civilizație”
-
12 Mai 2023 08:10
„Uniunea Europeană, Occidentul per ansamblu și Rusia sunt două civilizații, două civilizații care se confruntă. Pentru românii din R. Moldova, care suntem în căutarea alegerii unei civilizații, Rusia reprezintă un pol care încearcă să ne înglobeze. O civilizație care încearcă să se impună în R. Moldova. Orice civilizație trăiește și este riguroasă atâta timp cât este în expansiune, asta fiind o legitate istorică”, a declarat analistul politic Anatol Țăranu, la emisiunea Punctul pe AZi de la TVR MOLDOVA.
„Diferența dintre civilizația Rusiei și UE se conțin în capacitățile lor de a garanta popoarelor condiții pentru dezvoltare. Și, aici dacă comparăm civilizația europeană și civilizația rusească, reiese o diferență izbitoare, totul este la suprafață. Vedem care sunt condițiile de viață ale popoarelor care au ales civilizația europeană, UE ca formulă de civilizație și vedem ce înseamnă Rusia. Rusia, societatea care este dominată de oligarhie, un grup foarte restrâns de oameni care beneficiază de toate bunurile acestui stat și marea majoritate a oamenilor sunt practic paria în acest sistem,” spune analistul politic la TVR MOLDOVA.
Potrivit lui Anatol Țăranu, basarabenii trebuie să aleagă cu cine sunt ei acum, cu atât mai mult această alegere, comportă nu doar conotații de civilizație, dar mai comportă și conotații mult mai intime pentru noi.
„Asta ar însemna istorie, cultură, limbă, niște lucruri sacre pentru orice popor. Și, ea costă în faptul în ce măsură noi suntem capabili să supraviețuim în această lume plină de contradicții. Răspunsul la întrebare în ce măsură putem să supraviețuim ține de capacitatea unui popor de a se manifesta, de a fi unul distinct în conceptul internațional. Acea parte a societății R. Moldova care neagă proveniența și distinctivitatea sa românească, noi practic pierdem orice capacitate de formulă în acest mozaic mare al lumii”, a conchis Țăranu.
Totodată, analistul politic este de părerea că acel popor care nu este capabil să se manifeste prin distinctivitatea sa, el este condamnat la perire.
„Șansa noastră de a supraviețui este să ne întoarcem acasă să devenim ceea ce am fost din totdeauna în istorie și să devenim parte aceea ce se numește lumea românească, cultura românească, istoria românească ș.a. Fiindcă românii au devenit parte a UE după formula care se ghidează Uniunea Europeană, uniți prin diversitate. Noi continuăm să ne găsim acum într-o polemică foarte complicată în interiorul societății basarabene, cum vom merge înainte și care va fi calea noastră de dezvoltare și nu avem un răspuns univoc pentru toată societatea. Asta fiind problema mare cu care ne confruntăm, iar războiul din Ucraina și tot ce face Putin, încă mai mult a acutizat această polemică și necesitatea de a găsi răspuns”, a mai adăugat analistul politic.