Anatol Țăranu: Denunțarea acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI înseamnă că ne apropiem de punctul final
-
15 Mai 2023 13:04
Rep. Moldova intenționează să se retragă din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI). Președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat astăzi în cadrul unui briefing că, după 30 de ani, a devenit foarte clar că aflarea R.Moldova în structurile CSI nu a ajutat la rezolvarea conflictului transnistrean, nu a dus la retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului și nu a ferit țara de embargouri economice sau de șantaj energetic. Denunțarea acestui Acord este unul dintre pașii decisivi ai Chișinăului pe calea părăsirii CSI în ansamblu, a comentat pentru Radio Chișinău, analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Rep. Moldova la Moscova.
Inițiativa legislativă de denunțare a Acordului privind Adunarea Interparlamentară a CSI va fi pregătită de Guvern și va fi discutată la următoarea ședință a Biroului Parlamentului.
Președintele Parlamentului Igor Grosu a declarat că aflarea în CSI nu a apărat țările membre de atacuri militare, război și de ocupare ilegală a teritoriilor suverane.
„După 30 de ani a devenit foarte clar că aflarea Rep. Moldova în CSI nu ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Rep. Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice și șantajul energetic în plină iarnă. După ce o țară fondatoare a CSI, Federația Rusă, a atacat în mod barbar un alt stat fondator al CSI, Ucraina, ocupându-i teritorii și ucigându-i cetățenii, această organizație nu se mai poate numi comunitate”, a declarat Igor Grosu.
Șeful Legislativului a subliniat că retragerea din acordul privind Adunarea Interparlamentară a CSI este „un prim pas”, iar autoritățile „evaluează acum următorii pași”.
Pentru părăsirea definitivă a CSI, organizația trebuie notificată în prealabil, iar procedurile complete de ieșire durează 12 luni, potrivit analistului Anatol Țăranu.
„Denunțarea acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente nu înseamnă încă părăsirea CSI dar înseamnă că ne apropiem de punctul final. În societatea moldovenească demult se discuta problema necesității părăsirii de CSI, care a devenit o organizație totalmente dedată Federației Ruse. Un spațiu identificat de Moscova cu așa-numita Rusie Istorică, pe care Rusia îl revendică ca spațiu al influenței sale geopolitice preferențiale”, spune Anatol Țăranu.
Anterior ministrul de Externe , Nicu Popescu anunța despre intenția autorităților de la Chișinău de denunțare a câtorva zeci din cele peste 300 de acorduri semnate de Rep. Moldova cu CSI.
Comunitatea Statelor Independente a fost creată la 8 decembrie 1991 prin semnarea Acordului de constituire a acestei structuri de către președinții Republicii Belarus, Federației Ruse și Ucrainei. R.Moldova a aderat la acest organism în 1994.